Virágzó vidékünk

Tanösvényt építettek a dunakeszi lápra

Építészfórum/Gulyás Attila
Építészfórum/Gulyás Attila
A Teknős Tanösvény a helyi különleges ökoszisztémájú tőzeglápot mutatja be.

A Dunakeszi Teknős Tanösvény koncepcióját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által javasolt tanulmány alapján dolgozta és építette meg a Paradigma Ariadné építésziroda az Nhood Services Hungary Kft. megbízásából.

A lápos részeken, nádasokban és két rejtett, állandó tavacska mentén futó tanösvény 4 hónap alatt készült el. A pallósoron négy ismeretterjesztő pavilon épült, amelyből kettő kilátóként is funkcionál – olvastuk az Építészfórum hasábjain.

A megvalósítás során a tőzegláp 900 méteres nyomvonalán hét fő állomás került kialakításra. Ezek többek között a lápjáró, a talajkamra, a madárfészek, a kilátó és a teknős napozó. Odafigyelve a gazdag ökoszintémájú terület természeti értékeinek megőrzésére, kényelmes pallósoron vezetik végig a természetkedvelő látogatókat, akik így valós élményeken keresztül ismerhetik meg a helyi állat- és növényvilágot.

Az építkezés során kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak és a nyomvonal létrehozásához egyetlen fát sem vágtak ki.

Az épületek és a híd kék színe a természetben legritkábban fellelhető kék pigmentre utal, egyszerre rejtő és jelző szín is. A projekt zászlóshajó állatának egy teknősfajt – az Emys orbicularis-t – választották. A tanösvény a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ parkolójából lesz megközelíthető.

Építészfórum/Gulyás Attila


Mára a tanösvény-hálózat Magyarországon csaknem 200 egyedi útvonalat jelent, amelyek összesen több mint ezer kilométert tesznek ki. A szóban forgó túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül. A tanösvényeket bejárva az érdeklődők megismerheti például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat is.

Kapcsolódó
Továbbra is magára hagyva pusztul a Váci Ártéri Tanösvény
A tanösvény ügye a helyi politika csatározásainak kereszttüzébe került.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik