Virágzó vidékünk

Színpomás őszi virágok nyílnak a Hortobágyon

Habarics Béla/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Habarics Béla/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Őszi virágok bontogatják szirmaikat a Hortobágyi Nemzeti Park területén.

A tarpai Téb-erdőtől északra, a Márokpapi külterületéhez tartozó Börcsök-gazza dűlőtől délnyugatra elhelyezkedő, nagy kiterjedésű gyepek kiemelkedő természeti értékek hordozói.

Hazánk egyik legnagyobb védett sziki kocsord (Peucedanum officiale) állománya él itt, megóvása és élőhelyének fejlesztése érdekében pályázati forrás (LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) felhasználásával végzünk kezelési munkákat, írja Facebook bejegyzésében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Galéria
Habarics Béla/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

A területen kanyargó egykori vízfolyás a régi katonai felméréseken még a Szipa csatornával élő kapcsolatban volt, mára már az év nagy részében szárazon áll. Medrében nyár végén, ősz elején többfelé láthatjuk a virágozni a 80-150 cm-re is megnövő, fehér színű tiszaparti-margitvirágot (Leucanthemella serotina), ami szintén természetvédelmi oltalom alatt áll. Ezek a gyepek adnak otthont a lila virágú réti őszirózsának (Aster sedifolius susbp. sedifolius), melynek kisebb-nagyobb csoportjai élénk színű virágaik alapján már messziről felfedezhetőek.

Habarics Béla/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

A Tisza-parti margitvirág, vagy kései margitvirág Európában igen ritka, ezzel szemben hazánkban viszonylag gyakori faj. Folyópartok, mocsarak, lápok növénye, itt tömegesen virágzik. Augusztustól szeptemberig virágzik. A felismerést nehezítheti, hogy kaszált területeken kicsi példányokkal találkozunk, mert elég jól tűri a kaszálást, és júniusi kaszálás esetén szeptemberre új, sokkal rövidebb és általában több hajtást növeszt. Gyógynövényként is ismert. Közeli rokona a hazánkban gyakori réti margitvirág.

Habarics Béla/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

Az őshonos réti őszirózsát pettyegetett őszirózsa néven is emlegetik. Általában már júliusban elkezd virágozni, és szeptemberig lehet megfigyelni. Az Alföldön csak szórványosan fordul elő, a Tiszántúlon azonban gyakori. Bokrokban nő, közepes termetű, évelő növény, lila virágai igen látványosak, keskeny levelei sűrűn pontozottak. Mészkerülő, só- és alapvetően szárazságtűrő faj, leginkább szikesedő sztyeppréteken vagy mérsékelten szikes pusztákon található meg. A Dél-Tiszántúlon hajdani sziki tölgyesek helyét jelzi. Nemesített változataival kertekben találkozhatunk.

A cikkben szereplő fotókat Habarics Béla (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság) készítette.

Kapcsolódó
Árasztással mentik a kiszáradt sekélyvizes élőhelyeket a Hortobágyon
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság több helyszínen jelentős mennyiségű árasztóvizet juttat a természetbe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik