Virágzó vidékünk

Bámulatosan gomolygó „füstfelhők” a Kiskunságban

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Kiss Mónika
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Kiss Mónika
A hangyafajok zöme az erdőgazdálkodás leghasznosabb rovara.

Az elmúlt napokban sokan láthattak füstfelhőnek látszó gomolygó rovartömegeket a Kiskunságban és az ország más tájain is. A látványos jelenség mögött hangyák állnak. Meleg, őszi napokon több fajuk is repül, leggyakrabban a tolvajhangyák (Solenopsis fugax) által képzett „felhőkbe” futhatunk bele, jelentette be a hírt hivatalos Facebook oldalán a KNPI.

Mint ahogyan azt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján Enyedi Róbert, zoológiai referens írta, a Magyarországon előforduló hangyafajok ivaros alakjai – azaz a hímek és a leendő királynők – rendelkeznek szárnyakkal. Ez teszi lehetővé számukra a nászrepülést, amelynek során a hímek igyekeznek párosodni a nőstényekkel. A rövid nászt követően a hímek elpusztulnak, a megtermékenyített nőstények pedig levetik a szárnyaikat, búvóhelyet keresnek és nekilátnak az újabb kolóniák létrehozásának.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Kiss Mónika

A leendő királynők túlélési rátája és kolónialapítási sikeressége azonban nagyon alacsony. Ennek az egyik fő oka, hogy a rovarevő állatok gyakran élnek a lehetőséggel és belakmároznak a hangyákból. Ezt ellensúlyozandó a szárnyashangyák hihetetlen számban repülhetnek ki, hogy beteljesítsék sorsukat és lehetővé tegyék a jövő nemzedékeinek felnövekedését.

Az egyes hangyafajok rajzása eltérő időzítésű, ám több faj is a meleg, őszi napokon repül. Bár – például a házakba behúzódva – a hangyák egy része kellemetlenségeket is okozhat számunkra, fontos megérteni, hogy a legtöbb fajuk nem társbérlője az embernek és, hogy a legtömegesebb rovarcsoportot alkotják a szárazföldi ökoszisztémákban. Emiatt pedig rendkívül jelentős a táplálékláncban betöltött szerepük is.

A hangyafajok zöme legalább időszakosan fogyaszt állati fehérjét – például rovarokat -, így hazánkban is igen komoly szerepet játszanak pl. az erdészeti kártevők kordában tartásában. Olyannyira, hogy az erdőgazdálkodás leghasznosabb rovarai. Nem csoda hát, hogy a talajfelszínen is jól látható fészket építő hangyafajok fészkei Magyarországon védettek, természetvédelmi értékük 50.000 Forint.

Kapcsolódó
Döbbenetes szárnyas hangya felhőt fotóztak a Bakonyban
Tömeges násztáncról tudósított a vértesi túravezető.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik