Virágzó vidékünk

Hódara ijesztgetett hajnalban Salgóbányán

Kövesligeti István
Kövesligeti István
Vasárnap sokfelé viharos szél kíséretében tört be északkelet felől a hidegfront, amely meghozta a szezon első fagyos éjszakáját, északon hódara is hullott.

A vasárnap betört hidegfront után az északi országrészben nagy területen 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, és Salgóbányára az idei első hódara is megérkezett.

Salgótarjántól északra egy 625 méter magas vulkáni csúcson találjuk Salgó várának maradványait. Aki felmegy és körbenéz, csodás panorámában gyönyörködhet, aminek része a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra és a Bükk, sőt jó időben még a Magas-Tátra gerince is felfedezhető. A látványban megbújik Somoskő jellegzetes sisakot viselő vára is.

Kövesligeti István természetfotós ezen a reggelen is épp a Salgói várból figyelte a napkeltét és gyönyörű fotókon meg is örökítette, valamint szemtanúja volt az idei ősz első kisebb havazásának is, ami hódara formájában hullott.

Már épp lejöttem a Salgói várból a parkolóba, amikor a hódara elkezdett kopogni a kocsin. Nem hittem a szememnek. Nem tartott sokáig csak pár percig és gyorsan elolvadt. Sajnos nem fotóztam le, mert csak az autó tetején és a szélvédőn látszott a kis fehér hódara

– mesélte a Sokszínű vidék megkeresésére.

A cikkben szereplő fotókat Kövesligeti István készítette. A felvételek alábbi képgalériánkban tekinthetők meg.

Kapcsolódó
Bámulatos arcát mutatta a szuperhold Salgótarján felett
Bár a felhők kissé bezavartak, az élményt nem tudták elvenni a természetfotóstól.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik