Virágzó vidékünk

Videón a Záhonynál kóborló jávorszarvas

Az út szélén gyalogolt az állat az autók mellett.

Október elején száguldott végig az interneten egy videó, melyen a leírás szerint egy jávorszarvas barangol a Bodrogközben. Akkor azonban a videó háttere beazonosíthatatlan volt, így bárhol készülhetett, ezért a szakemberek nem tekintették hiteles forrásnak.

Hivatkozva a 2023. 10. 02. napján érkezett, “Jávorszarvas” tárgyú megkeresésére, tájékoztatom, hogy a feltételezett észlelésről nincs hiteles információnk

– írta megkeresésünkre Bacsó Zsolt, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

A videót a feltöltője szerint Pácin határában rögzítette.

Most egy újabb felvétel készült, itt már pontosan kivehető, hogy a kora reggeli órákban Kisvárdáról Záhony felé tartott egy jávorszarvas. A videót Avacz Róbert készítette 2023. október 11-én, hajnali 6:30-kor. A férfi betegszállítóként dolgozik, gyerekeket vitt éppen, amikor megpillantották az állatot Záhony és Zsurk között. Először azt hitték a félhomályban, lovat látnak, később tudatosodott bennük, hogy jávorszarvas megy előttük.

A jávorbika egy darabig előttük maradt, majd egy napraforgó tarlóra váltott át és lassan eltűnt. Vélhetően ugyanazt az egyedet sikerült levideózni, amit szeptember végén láttak a Bodrogközben. Mivel az ukrán határ a megfigyelés helyétől alig pár száz méterre helyezkedik el és azon a szakaszon a Tisza az államhatár, a bika valószínűleg elhagyta Magyarország területét

– számolt be az eseményről Avacz Róbert az Agrojager.

Utoljára 1989-ben tévedt jávorszarvas Magyarországra, akkor a Borsod megyei Szuhogynál láttak ilyen állatot, amit a vadászok kilőttek. A jelenleg érvényben lévő törvények szerint Magyarországon tilos kilőni a jávorszarvast.

Kapcsolódó
Nincs hiteles információ a bodrogközi jávorszarvasról
A feltételezett észlelést a nemzeti park nem tudta megerősíteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik