Virágzó vidékünk

Emuból készül kolbász és sonka a Bodrogközben

Azt állítják, hogy az emuból lehet a legjobb steaket sütni.

“Ellemu” márkanéven kínálta emuhúsból készített termékeit  a Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán – írta a Magyar Mezőgazdaság. Annyira sikeres  volt a hazai  emu-farmerek első magyarországi bemutatkozása, hogy a kiállítás utolsó napján már sem névjegykártyával, sem emusonkával nem tudtak szolgálni az érdeklődőknek.

Kínáltak kolbászt és szalámit, csípőseket és csemegét, az egyik tiszta emuhúsból, a másik mangalica-emu vegyes alapanyagból készült, a harmadikat pedig szarvasgombával dobták fel.

Mihez hasonlít legjobban az emuhús íze?

Van, aki a pulykához hasonlította, más a vadhúshoz. Aki evett már struccot, az felfedezte a hasonlóságot

– nyilatkozta Sztankó Bernadett, az emufarm üzemvezetője, aki elárulta, hogy az emunak karakteres, vadas ízvilága van, a pulykához semmi köze.

Az emuhús egyébként zsírszegény, fehérjében, vasban és más ásványi anyagokban gazdag vörös hús. Víztartalma kisebb a más húsoknál megszokotthoz képest.

Sztankó Bernadett, az emufarm üzemvezetője azt is elárulta, hogy a sokadik szarvasmarhatartó-telep helyett valami igazán eredetit szerettek volna kezdeni a kárpótlásként visszakapott földekkel a Bodrogközben. Így álltak neki, és hozták létre az emu-farmot.

Etetés egy emufarmon – Fotó: Wikimedia Commons

Telephelyünk a Bodrogközben, Viss községben található, közel Tokajhoz és Sárospatakhoz. Az állatokat szabadtartásban nevelik, törekedve a teljesen természetes, gyakorlatilag bio tartásra, antibiotikumok, vegyszerek és egyéb kemikáliák nélkül.

Ennek biztosítéka a több mint 200 hektáros saját birtok, mely erdőkből, takarmánygabona termesztésére alkalmas földekből és legelőkből áll

– olvashatjuk az emufarm honlapján.

Állítják, emuból lehet a legjobb steaket készíteni

Ezt Angliában és Németországban is egyre többen tudják már, ezért a steakhús-alapanyagot régóta oda exportálják a magyar emufarmról.

Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát. Ami pedig a steakből kimarad, abból tökéletesen lehet füstölt árut, töltelékárut készíteni, és ezek nagyon jól mennek a hazai piacokon. De az OMÉK-on már sikerült étteremláncos, szállodaláncos kapcsolatokra is szert tenni

– közölte Sztankó Bernadett.

Ezer emut tartanak a Bodrogközben

400 emu a törzsállomány, a tojásokat helyben keltetik, 500-600 darabos a vágóállat-állományuk. Idén év elején nyílt meg a húsfeldolgozó kisüzemük, ahol a saját állataikat tudják darabolni, csomagolni és hűtve tárolni.

Emuk a szabadban – Fotó: Wikimedia Commons

Az emu Ausztrália hivatalos madara, onnan származik, a mi kontinensünkön nincsenek honos betegségei, és a madárinfluenzára sem érzékeny. Így, bár a hazai emufarmot felügyeli állatorvos, nem kell számolni azzal az állandó, strukturált oltásrendszerrel, amivel a csirkénél vagy más hagyományos háziállatnál.

Címlapfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik