Virágzó vidékünk

Sárközi népviseletet öltött a Pécsváradi Leányvásár legszebb lánya

kótsch Petra
kótsch Petra
A Pécsváradi Leányvásár több évszázados hagyományra épül, mely az ország egyik leggazdagabb népművészetét létrehozó környékbeli magyarokhoz kötődik.

Október 13-15. között immár ötvenhetedik alkalommal rendezték meg a Pécsváradi Leányvásárt. Az első két napon az időjárás még kegyes volt a fesztiválozókhoz, vasárnap azonban közbeszóltak az égiek, így elmaradt a mindig kiváló hangulatú menettánc.

Szomorkodásra azonban nem volt ok, hiszen a szervezők a programokat bevitték a Pécsváradi Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum színháztermébe, ahol fergeteges műsoroknak lehetett részese a közönség.

A Pécsváradi Leányvásár több évszázados hagyományra épül, mely az ország egyik leggazdagabb népművészetét létrehozó környékbeli magyarokhoz kötődik. Évszázadokon keresztül itt találkoztak egymással a Sárköz és a Mecsek tövében meghúzódó református falvak lakói egy országos vásáron, amit mulatság, bál is követett.

A Lukács napján rendezett mulatságokon a fiatalok megismerhették egymást, ezért jó alkalmat adott a párválasztásra. A néprajztudósok ezért is nevezték az ilyen eseményeket leányvásároknak, innen a rendezvény elnevezése is. A Pécsváradi Leányvásáron manapság is megismerhetik a környék gazdag hagyományait, a gyönyörű sárközi viseletet és soknemzetiségű vidék kulturális sokszínűségét.

Képgalériánkban Kótsch Petra felvételein betekinthetünk a rendezvény fergeteges hangulatába.

Galéria

Idén sem maradt el a leányvásár szépe választás, melyen tizenhárom hölgy mérettette meg magát. A szakmai zsűri egy decsi lányt, Szabó Veronikát találta sárközi népviseletében a legcsinosabbnak, így ő nyerte a Pécsváradi Leányvásár szépe címet.

Szabó Veronika lett az idei leányvásár szépe

A közönségdíjas Végh Dorottya lett.

Kapcsolódó
A kónyi legények tánca Rábaköz egyik legértékesebb hagyománya
A Győr-Moson-Sopron megyei értéktár bizottság a megyerikumok közé emelte a kónyi verbunkot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik