Virágzó vidékünk

Dicstelenül pusztul a Dunakanyar egykori luxusszállója

youtube
youtube
A tulajdonos felszámolás alatt áll, így aligha valósulnak meg a felújítást célzó elképzelések.

1971-ben adták át rendeltetésének Dobogókő akkori büszkeségét, a Hotel  Nimródot, amely a maga korában luxusszállónak számított, ma viszont félő, hogy véglegesen az enyészeté lesz.

Mint az a Sokszínű vidék korábban megírta, az országban az elsők között a Nimródban tartozott a szobákhoz külön fürdőszoba, a hotel szaunával, uszodával, panorámás összkomfortos szobákkal és kiváló konyhával várta a Pilisbe látogatókat.

Többszöri felújítás és tulajdonosváltás után a szebb napokat megélt, háromcsillagos szálloda, a Dunakanyar büszkesége a 2008-as gazdasági válságot nem bírta kiheverni és 2009-ben végleg bezárt.

A magára maradt, őrzés nélküli épületet rövid idő alatt kifosztották, minden mozdíthatót elvittek belőle, ezáltal tönkretették.

Később szóba került, hogy az esztergomi Suzuki gyár dolgozói számára munkásszállóvá alakítják, de ez sem történt meg. Ami megmaradt belőle, azt 2017-ben egy rejtélyes, máig nem tisztázott eredetű tűzvész pusztította el: a tetőszerkezet beszakadt és a felső szint nagy része elpusztult, a 4000 négyzetméteres épületből 1500 vált a tűz martalékává.

youtube
youtube

Az épület 2017-ben került a Nimród Senior Ház Alapítvány tulajdonába, amely egy nyugdíjasházat szeretett volna létrehozni különálló apartmanokkal, megfelelő háttérszolgáltatásokkal, önálló életvitelt élő idős emberek számára. Az elképzelések szerint a volt szálloda mellett lévő épületeket is bevonták volna a projektbe, azokban kaptak volna helyet a kiszolgálóhelységek.

A Nimród sorsa hamarosan rendeződhet. A tervek szerint idősotthonként hasznosítják, de a munkálatok kezdete egy jelenleg tartó jelzálogjogvita bírósági eljárásának eredményétől is függ, melyben rövid időn belül megszületik a döntés

– nyilatkozta 2021-ben Vadas Tamás, a cég meghatalmazottja.

Az elképzelések szerint 600 millió forintos beruházás keretében az átépítés 2022-ben kezdődött volna, az átadást 2023-2024-re tervezték, ám a munkálatok nem kezdődtek el.

A Céginformáción található adat szerint az alapítvány felszámolás alatt áll, így aligha valósulnak meg korábbi elképzeléseik.

Úgy tűnik, hogy az elhagyatottság, a gazdátlanság és a tűzvész egyre inkább a végzetes pusztulás felé sodorja az egykori luxusszállót, melynek építésze M. Hejhál Éva “alkotásáért” Ybl-díjat kapott.

Kapcsolódó
Szellemhotelként árválkodik Visegrád egykori kedvelt szállodája
Graffiti Hotelként emlegetik az egykor szebb napokat látott épületet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik