Virágzó vidékünk

Áramot termelnek a termálvízből a túrkevei fürdőben

facebook/Túrkeve Termál- és Élményfürdő
facebook/Túrkeve Termál- és Élményfürdő
Az intézmény éves áramdíjának hatvanegy százalékát tudják így megtakarítani.

A termálvíz ereje a költséghatékony működést is segíti a Túrkevei Termál- és Élményfürdőben. Gázmotorral hasznosítják a gyógyvízzel feltörő metánt, amely több szempontból bizonyult szerencsés megoldásnak, írta a szoljon.hu.

A termálvízzel érkező metán gáz jelentősen növeli az üvegházhatást, így ennek csökkentése mindenképpen cél volt. Ezt hasznosítva azonban áramot is tudunk termelni, méghozzá úgy, hogy gázmotorokban égetjük el. Ez a megoldás a megnövekedett energiaárak mellett jelentősen hozzájárul a fürdő költséghatékony gazdálkodásához

– mondta a portálnak Hegyi Csaba, a fürdő igazgatója.

A motor 50 kilowattos. Amikor a berendezés gázt kap, folyamatosan dolgozik. A fürdő fogyasztása változó, így ha ez 50 kilowatt alá megy, az úgymond betermelésnek számít, többletként jelentkezik. Ha többet fogyasztanak, akkor annyival több energiát kell vásárolniuk.

A rendszer éjjel-nappal működik. A gázmotor egy konténerben található a fürdő területén, vezérlőegység segítségével felügyelik.

Havi elszámolásban vannak, időszakonként vizsgálják, mennyit termeltek, mennyit vásároltak, végül a különbözetet kell kifizetniük.

A berendezés október elején került ide. Az intézmény várható energiaszükségletét és a várható előállítást vizsgálva az látszik, hogy előbbinek a nyolcvannégy százalékát tudjuk előállítani a gázmotor segítségével. A bérleti díj és üzemeltetés költségeit forintosítva a létesítmény éves áramdíjának hatvanegy százalékát tudjuk megtakarítani

– említette a fürdő vezetője.

Az intézmény további energetikai korszerűsítéseket is tervez, így a jövőben 50 kilowattos napelemrendszert szeretnének telepíteni.

Kapcsolódó
Gyógyvizes fűtésre áll át ez a magyar fürdő
A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik