Virágzó vidékünk

Illegális olajcsere miatti szennyeződést számoltak fel a Dunán

Villámgyorsan intézkedtek a szakemberek.

5-8 méter szélességű, lefelé húzódó olajfoltot észlelt szombaton egy horgász a Ráckevei-Soroksári Duna ferencvárosi szakaszán, a Francia-öböl torkolatával szemben – közölte a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség a Facebook-oldalán.

A horgász meg is tette a bejelentést a halőri szolgálat 24 órában hívható ügyeleti telefonszámán, ők rögtön értesítették a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Műszaki Biztonsági Szolgálatának munkatársát, aki azonnali intézkedést ígért, és a helyszínre riasztotta a vízminőség-védelmi ügyeletest.

Néhány perccel később már egy szabadnapos szakemberük is a helyszínre érkezett és rövid séta után meg is találta a szennyezés forrását. A Francia-öböl torkolatától feljebb, kb. 500 méterrel, a bal – ferencvárosi – parton, ahol a földút véget ér, valaki nagyobb mennyiségű olajat öntött a földre. Tekintettel arra, hogy a helyszín átkutatása közben olajszűrő is előkerült, egyértelmű, hogy illegális vízparti olajcsere történt a nevezett helyszínen – írták.

Időközben beérkezett a KDVVIZIG vízminőségvédelmi ügyeletese is, aki haladéktalan beavatkozást rendelt el. Bekerítették a szennyezést, meggátolták a további vízbe jutást. A parton lévő, szabad felszínű olajat felfogták, felitatták. A vízbe jutott kevés olaj nagy részét be tudták fogni. Az olaj legnagyobb része a talajba beszivárgott, így azt a talajjal együtt, markológép segítségével távolítják el a helyszínről és ártalommentes konténerekben elszállítják.

Arra kérnek mindenkit, hogy ha nem oda valót tapasztalnak vízterületeiken, jelezzék a 24 órában hívható halőri ügyeleti telefonszámon: 06-30/675-7304.

Kapcsolódó
Befejeződött a szennyezett Gyálai Holt-Tisza kármentesítése
4,5 milliárd forintból valósult meg a beruházás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik