Virágzó vidékünk

Szemérmes kisvirágú hunyort videóztak a Vértesben

Facebook / Nekem szülőhazám
Facebook / Nekem szülőhazám
Megmutatta magát a tavasz hírnöke.

A közelmúltban a Sokszínű vidék írt egy ritka vadvirágról a Mecsekben. Néhány napja a Vértesben bukkantak az erdő rejtekében megbúvó kis növényekre. Egy könyvtáros-természetbarát kedves videón is megörökítette az apró virágot.

Január 6-án kisvirágú hunyor nyiladozott a Fáni-völgy közelében.

Éppen a Sokszínű vidék korábbi híradása inspirált rá, hogy megnézzem, mi a helyzet a Vértesben. Azért volt “kétesélyes”, mert a Vértes térségében december végén 30 centis hó esett, ami ugyan gyorsan elolvadt, de nem lehetett tudni, hogy a hirtelen felmelegedés elég-e a virágzáshoz. Végül nem csalódtam

– mesélt a részletekről Farkas Ferenc a Sokszínű vidéknek.

Galéria
Facebook / Nekem szülőhazám

Farkas Ferenc “civilben” a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárat vezeti, emellett aktívan túrázik és igyekszik népszerűsíteni elsősorban a hazai látnivalókat az interneten. Facebook oldalán rendszeresen tudósít kirándulásairól, szebbnél szebb felvételekkel örvendezteti meg a túrázás szerelmeseit.

A kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum) nevét a hunyor nemzetség látványosabb és nagyobb virágú fajaihoz viszonyítva kapta. Ez a növény a kora tavaszi élénk színű vadvirágokkal szemben, halványzöld színű virágokkal csalogatja a beporzókat. Virágai enyhébb teleken már januárban megjelenhetnek, majd egészen április elejéig pompáznak.

A kisvirágú hunyor a többi hunyorfajhoz hasonlóan védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.

Kapcsolódó
Korán szirmot bontott a Mecsek féltve óvott vadvirága
Idén korán érzik a tavaszt a virágok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik