Virágzó vidékünk

Megújult a 124 éves kápolnatemplom Esztergomban

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd
A Kálvária-kápolna a Vaskapu nyugati lejtőjén, az úgynevezett Kálvária-hegy tetején áll. A neoromán stílusú kápolna 1900-ban épült.

Az esztergomi belvárosi Kálvária-kápolna felújítását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye végezte el és a munkálatokat a Komárom-Esztergom vármegyei település önkormányzata 15 millió forinttal támogatta. A helyreállítás első lépéseként lekerült az épület toronysisakja és tetőszerkezete, amit – ideiglenes lefedés alatt – tavaszig tartó falszárítás követett. Ezután kezdődött meg a rendkívül rossz állapotban lévő kápolna külső felújítása.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Kálvária-kápolna megújulása alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta, ha templomaink megtelnek lélekkel, imádsággal és szeretettel, akkor azt a szolgálatot, amelyet a társadalom érdekében az egyházak végeznek a betegekért, a gyermekekért, a nevelésükért, az idősekért, a fogyatékossággal élőkért, és sok mindenki másért, át tudják adni, hogy a templomba járók mindezeket tovább vigyék.

Hozzátette, amikor bárki megkérdezi, miért fontos, miért tartjuk szükségesnek akár a kormány, akár egy város részéről, hogy megújuljanak templomaink, kálváriáink, kápolnáink, akkor azt kell mondanunk, hogy a lelket és a közösséget kell erősíteni.

MTI/Koszticsák Szilárd

Az esztergomi Belvárosi temető fölött lévő dombokon két kápolna is található. A temetőhöz közelebbi a Jó Pásztor Kápolna, ahonnan egy tizennégy stációból álló kálváriaúton haladva a Belvárosi Kálvária kápolnához jutunk. Az 1900-ban épült kis templom neoromán stílusú és érdekessége többek között, hogy alaprajza a görög-kereszt alakját formázza. A létesítmény előtt, a stációsor befejező jelenete, a golgotai szcéna látható. Itt Krisztus mellett egy-egy lator szobrát látjuk, illetve Mária és János evangélista alakja áll. A stációk és a kápolna előtti szobrok színezett, kifinomult ábrázolások.

Kapcsolódó
Tüneményes kápolna épült a németbányai erdőszélen
Németbánya egyik varázslatosan szép erdőszéli magántelkén épített fel egy mindenki számára látogatható  kápolnát egy erdőmérnök.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik