Virágzó vidékünk

Ne dobáljunk köveket a Balaton jegére!

Facebook/Bagyó Sándor
Facebook/Bagyó Sándor
A jég vastagságát próbálják ellenőrizni egyesek, de egyrészről erre nem alkalmas a 2-3 kilós kő, másrészről balesetveszélyes jégbe fagyottan és olvadáskor lemerülve is.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor osztotta meg Facebook-oldalán azokat a fotókat, amelyeken jól látható, hogy a tó jege a partmenti sávban tele van rádobott kövekkel. Az elnök a poszthoz hozzáfűzte, hogy sosem értette, hogy ez mire jó.

A sonline.hu figyelmeztet arra, hogy a rendőrség szerint a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég a közlekedésre, valamint a sportolásra is alkalmatlan. A lap azt írta, hogy ilyenkor a leleményes járókelő azt gondolhatja, hogy ő bizony egy kő behajításával ellenőrizni, hogy a jég beszakad-e.

Egy 2-3 kilós kővel nem is lehet a jég teherbírását ellenőrizni.

Ez a rossz szokás több problémát is szül. Néhány nap múlva, ha már eléri a Balaton jege a teherbírása, hogy rámehetünk, akkor a jégbe fagyott kövekben, könnyen orra eshet a téli sportok szerelmese. De a nyári nagy melegben sem maradnak a víz felszínén a bedobott kövek, ezek lemerülnek a mederbe és ott töri ki a bokáját a gyanútlan fürdőző.

Kapcsolódó
Mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki a Balaton jegére lép
Életveszélyes és tilos a Balaton jegén tartózkodni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik