Virágzó vidékünk

A Budai krónika másolatát őrzik Szolnokon

Pixabay
Pixabay
Az értékes kötetet bárki megtekintheti, azonban a kölcsönzésére nincs lehetőség.

Az első hazai nyomtatású könyv másolatával várják a szolnoki olvasókat – írta a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Hírportál.

A közelmúltban kapta meg az 1473-ban kiadott Budai krónika másolatát a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár. Az első emeleti tárlóban őrzik a könyvet, ahonnan kivehető, a könyvtárosok segítségével bárki megtekintheti.

Az eredeti kiadvány nyomtatásának jubileumára korábban 550 másolatot adtak ki. Az újrakiadásnál még arra is figyeltek a két kötetes ritkaság esetében, hogy a lapok textúrája és a vastagsága is olyan legyen, mint az eredetinek.

1973-ban már lemásolták a Budai krónikát, de az nem volt ennyire különleges. A technológia azóta sokat fejlődött.

Wikipédia

Az eredeti krónika Hess András nyomdász alkotása, mely 1473 pünkösdjén készült el. Páratlan értékét az adja, hogy ez az első Magyarországon nyomtatott könyv, amelyből annak idején 250 példányt készítettek.

A magyarok történetével foglalkozó munka egyediségét kiválóan tükrözi, hogy hazánkban csupán két eredetije maradt fenn.

Az Országos Széchenyi Könyvtár által felajánlott kötet életre hívásához komoly laboratóriumi munkára volt szükség, hogy az megtévesztésig hasonlítson az eredetire. Végül egy igazi mestermunka született.

Hosszú éveket felölelő kutatómunka előzte meg a kiadást. Az Országos Széchenyi Könyvtár létrehozott egy honlapot, ahol minden megtalálható a Budai krónikáról, sőt, egy hangoskönyvet is készítettek belőle.

Kapcsolódó
Ismeretlen középkori kódexet azonosítottak Erdélyben
A kutatók szerint a kolozsvári kódexet 1470-ben másolták. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik