Virágzó vidékünk

Így lett népszerű fürdőváros a csendes magyar falucskából

mti/varga györgy
mti/varga györgy
1963 óriási változást hozott Zalakaros életében.

A a múlt század közepéig Zalakaros, a ma népszerű fürdőváros nem volt más, mint egy a sok, eldugott dunántúli falu közül. A napok csendben teltek, mígnem a 60-as évek elején felszínre nem tört a 96 fokos termálvíz, amely megváltoztatta Zalakaros életét, olvasható a termalfurdo.hu településtörténeti összefoglalójában.

A történelem viszontagságai között a település lassan fejlődött. Az emberek életében, a falu gazdaságában mindig is kiemelkedő szerepet játszott a szőlőművelés és a bortermelés, az állattenyésztés, ám 1963 óriási változást hozott Zalakaros életében.

A kőolajkutatás melléktermékeként 96 C°-os víz tört a felszínre, amely megalapozta a település jövőjét. A lobbizás és a társadalmi munka szervezése eredményeképpen néhány év múlva megszületett a zalakarosi fürdő.

A fürdő és a község fejlődésének is mérföldköve volt az 1975-ös év. Ekkor adták át a fedett fürdő épületét, amely egész éves fürdőzést tett lehetővé a vendégek. Az ezt követő évek során folyamatosan bővült tovább a fürdő, újabb és újabb medencéket építettek, folyamatosan nőtt a fürdő vízfelülete.

Képgalériánkban néhány fotó látható az “ősidőkből”

Galéria
Fortepan/Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ/1971

1978-ban „az elismert gyógyvizű” fürdőt az Egészségügyi Minisztérium hivatalosan gyógyfürdővé nyilvánította.

Magyarországon újdonságként épült meg 1999-ben az itteni élményfürdő, melyet ma már az ország egyik legmodernebb fürdőjeként tartanak számon.

A folyamatos fejlesztések eredményeként a Zalakarosi Fürdő napjainkra teljes körűen megújult. Az év minden napján három medencével, két gyógyvizes ülőfürdővel és egy termálvizes medencével folyamatosan üzemel a fedett fürdő.

Életképek napjainkból

Galéria
MTI/Varga György

Önálló egységként, saját pihenőhellyel üzemel a szauna blokk – két szauna, gőzkabin és hideg vizes merülő medence –, mely a nyugalom oázisa a fürdőben.

Kapcsolódó
Bekerült Európa elitjébe a Zalakarosi Fürdő
Ötcsillagos minősítési tanúsítványt adott az európai fürdőszövetség, az EuropeSpa Med a Zalakarosi Fürdőnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik