Virágzó vidékünk

Állatbarát lett a székesfehérvári vasútállomás

pixabay
pixabay
A MÁV-START és Volánbusz Zrt. vállalatcsoport elkötelezett az állatvédelmi szemlélet iránt nemcsak vasútállomásaikon, hanem HÉV- és autóbuszállomásaikon is.

Az országban másodikként – Veszprém után – Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás, írta az MTI.

Az “az állatvédelem egy igazi csapatmunka”, a sikerekhez szükséges az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a kormányhivatalok és a társadalom összefogása. Úgy vélte, Székesfehérvár elkötelezett az állatvédelem iránt, a kormányzati ambíciókat megelőzve kezdte el támogatni a város az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, velük valódi együttműködés van, ami iránytűként szolgálhat az ország egészének

– hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón Ovádi Péter, az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos rámutatott, hogy akkor lehetnek igazán sikeresek, ha a kormányzat is az ügy mellé áll, ami meg is történt, hiszen a tavaly évben egy 500 millió forint keretösszegű pályázatot írtak ki civil szervezetek számára, s ezen 187 civil szervezet nyert. Jelezte, hogy februárban újfent megjelenik ez a pályázati lehetőség.

A MÁV-START és Volánbusz Zrt. vállalatcsoport elkötelezett az állatvédelmi szemlélet iránt nemcsak vasútállomásaikon, hanem HÉV- és autóbuszállomásaikon is. Mint mondta, rendszeresen találkoznak élő állatokkal az állomásokon, sokszor elkóborolt állatokkal, utóbbiak biztonságos elhelyezése és tulajdonosaik felkutatása érdekében – a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal együttműködésben – telepítettek chipleolvasót a székesfehérvári vasútállomásra

– részletezte Mosóczi László, a MÁV-START és Volánbusz Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette:

Székesfehérvár a Dunántúl egyik legjelentősebb vasúti csomópontja, ahol a napi vonatszám a nyári főszezonon kívül 283, főszezonban pedig több mint háromszáz. A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon 2022-ben több mint 8 millió utazást regisztráltak, ami kétszerese a 2010-es évek elején végzett felújítás előtti eredménynek

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke, Vetter Szilvia közölte, hogy a MÁV-Volán csoporttal kötött együttműködési megállapodásnak az eszmeiségen túl már konkrét eredményei is vannak, hiszen az elkóborolt állatok hazajuttatásában közösen igyekeznek lépéseket tenni.

Az alapítvány öt chipleolvasót adományozott a társaságnak, ezek közül egyet telepítettek Székesfehérvárra, ezen felül információs csomagokkal látják majd el a MÁV-Volán csoportot, hogy minél több utas találkozhasson a felelős állattartás legfontosabb alapvetéseivel.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester bejelentette, hogy jövő héten tárgyalják a város 2024. évi költségvetését és az előző évben a megemelkedett energiaárak miatt megemelt működési támogatás lesz idén az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek alaptámogatása, amit szükség esetén ki fognak egészíteni.

Kapcsolódó
Elkóborolt kutyák: 151 benzinkúton elérhető ingyenes chipleolvasó
A tűzijátéktól megrémült állatok akár 20-30 kilométerre is menekülhetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik