Virágzó vidékünk

Szirmot bontottak az első tarka sáfrányok a kiskunsági pusztákon

Kiskunsági Nemzeti Park/Puskás József
Kiskunsági Nemzeti Park/Puskás József
Leginkább február végén-március elején nyílik, de az enyhe időjárásnak köszönhetően már február elején láthatunk virágzó állományokat.

Kora tavaszi kirándulásaink alkalmával már szemünk elé kerülhet egy-egy virágzó tarka sáfrány. A múlt héten sikerült lencsevégre kapni az első virágzó példányt a Madarasi Marhajárás természetvédelmi területen, illetve február 6-án Kiskundorozsma környékén is fotózta egy pompázó egyedet. Ez az apró, törékeny hagymagumós növény száraz homokterületek sztyepprétjein vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő, írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

A tarka sáfrány mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Igazgatóságunk működési területén szép állományai találhatók többek között a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin

– részletezték a védett növény előfordulási helyeit.

A nősziromfélék családjába tartozó tarka sáfrány (Crocus reticulatus) leginkább február végén-március elején nyílik, de az enyhe időjárásnak köszönhetően már február elején láthatunk virágzó állományokat.

Kiskunsági Nemzeti Park/Schneider Viktor

Virágzáskor magassága alig 4-8 centiméter; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat. A Kiskunságban a fehér, míg például a Nyírségben a lilás alapszínű változat valamivel gyakoribb. A külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik – innen származik az elnevezése is.

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak egy-két hétig csodálhatjuk. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyébként szirmait összecsukva tartja.

A tarka sáfrány védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Forint.

Kapcsolódó
Virágzásba kezdett az ország egyik legritkább növénye
A korai virágzás nem szokatlan, ugyanis az utóbbi három évben januárban már megjelentek az első példányok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik