Virágzó vidékünk

Előbújtak az első tőzikék a csáfordi erdőségben

Fertő-Hanság Nemzeti Park
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Az idei évben is várhatóan február végére esik a főszezon.

Lassan kezdenek előbújni a tőzikék, idei évben is várhatóan február végére fog a főszezon esni, írta Facebook bejegyzésében a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A csapadékos évnek köszönhetően a tanösvény számos pontja vízben áll, néhol bokáig ér. Így mindenképpen túrázáshoz alkalmas , lehetőleg vízálló lábbelivel érdemes felszerelkezni mindenkinek, aki a kirándulását a Csáfordjánosfa – Tőzikés gyönyörű erdőségébe tervezi.

A nemzeti park felhívja minden túrázni vágyó figyelmét, hogy szeles időben az erdőben tartózkodni tilos és életveszélyes, mivel az idős fák ágai letörhetnek és komoly sérülést okozhatnak.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Nagyon sok természetbarát  kel útra évről-évre, amikor az erdők fái még csak ébredeznek téli álmukból, hogy láthassák a tavaszi tőzike virágtengert, amely beborítja az erdő alját. Az egyik legszebb és az ország egyik legnagyobb ilyen ligeterdeje a Vas- és Győr-Moson-Sopron megye határán húzódó csáfordjánosfai tőzikés, az egykori urasági erdő. A Répce menti káprázatos tőzikés a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik legszebb gyöngyszeme, ahol az ártéri keményfa-ligeterdők egyedülálló virágpompával várják a látogatókat a tavaszi tőzike virágzása idején.

Fontos, amire minden kirándulónak figyelnie kell, hogy a tanösvény útvonalról letérni nem szabad, és a tőzikét szedni szigorúan tilos. A tavaszi tőzike természetvédelmi oltalom alatt álló vadvirág, természetvédelmi értéke 5.000 forint.

Kapcsolódó
Virágzásba kezdett az ország egyik legritkább növénye
A korai virágzás nem szokatlan, ugyanis az utóbbi három évben januárban már megjelentek az első példányok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik