Virágzó vidékünk

A tavasz közeledtét hirdetik a kis tavasziaraszolók

Kiskunsági Nemzeti Park/Schneider Viktor
Kiskunsági Nemzeti Park/Schneider Viktor
Az egyik legkorábban megjelenő lepke, de rejtőszínének köszönhetően kiválóan a környezetébe tud olvadni.

Az enyhe időjárás beköszöntével már a lepkék is jelzik a tavasz közeledtét. A homoki nyárasokat járva találkozhatunk a most rajzó kis tavasziaraszolóval (Archiearis puella). Ez a kistermetű nappali aktivitású lepkefaj sík- és dombvidéki területeken egyaránt megfigyelhető, írt a Kiskunsági Nemzeti Park.

Az egyik legkorábban megjelenő lepke hernyója nyárfélék leveleivel táplálkozik. Rajzása február végétől április elejéig tart, de napfényes, enyhe időben már most láthatók a nyárfák körül repkedő vagy a nedves talajon szívogató egyedei

– részletezték a közleményükben.

Megjelenését tekintve nem egy feltűnő lepkefajról van szó. Rejtőszínének köszönhetően a fák törzsén vagy a talajon meglehetősen nehéz észrevenni. Az imágók elülső szárnya szürkés színű, elmosódott rajzolattal, repülés közben viszont jól látszik a hátulsó szárny sárga színe.

A kis tavasziaraszolók csak napfényes, enyhe időben repkednek, borús és hűvös időben általában a fák törzsein vagy a száraz növényzet között pihennek, szinte teljesen eggyé válva a környezetükkel.

A kis tavasziaraszoló védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Kapcsolódó
86 éve kihaltnak vélt lepkefajt fedeztek fel ismét
Bosznia-Hercegovina hegyvidékén pillantották meg a rég nem látott lepkefaj példányait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik