Virágzó vidékünk

Fókuszban az aktív- és kalandturizmus

Facebook/Utazás+ kiállítás
Facebook/Utazás+ kiállítás
Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show.

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban csütörtökön, írta az MTI.

A kiállítás fókuszában idén az aktív- és kaland turizmus áll. A magyarországi utazási szokások jelentősen átalakultak az elmúlt évtizedekben, már az élményeket, a kalandokat, kihívásokat keresik az emberek a nyaralásaik során

– mondta el Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár a kiállítás megnyitón.

Hangsúlyozta, folyamatosan azon dolgoznak, hogy minden évben egyre többen és egyre jobban tudjanak rekreálódni.

Tihanyi Klára, az Utazás+ kiállítás igazgatója hozzátette:

Megújult formában és tartalommal rendezik meg idén az Utazás+ Kiállítást, a látogatókat úgynevezett élményszigetekkel várják február 22-25. között a Budapest Boat Show-val, a Karaván Szalonnal, az E-bike Test&Show-val egy időben.

A kiállítás külföldi díszvendége Bulgária, a belföldi Gyula és Békés vármegye. A 23 belföldi és 28 külföldi úti cél önálló standon kínálja utazásait, az érdeklődőket közel 150 kiállító várja.

A rendezvény első másfél napja szokás szerint a szakmai közönségnek szól, ahol az üzleti találkozók mellett turisztikai konferenciákat és kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak.

Facebook/Utazás+ kiállítás

Bulgária a légi és a tengeri forgalomban márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez, a schengeni övezethez, ez lendületet adhat majd a turizmusnak

– részletezte a külföldi díszvendég képviseletében Mariela Modeva, a bolgár turisztikai minisztérium tanácsadója.

Bulgáriában mintegy 40 ezer történelmi emléket regisztráltak, ebből 7 szerepel az UNESCO világörökség listáján. 36 kulturális rezervátumot, 160 kolostort és körülbelül 330 múzeumot és galériát.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, a belföldi díszvendég képviseletében közölte:

Kiemelten összpontosítanak az aktív turizmusra, bemutatják egyebek mellett a gyalogos és kerekpáros túraútvonalakat, a vármegyei kastélyokat, vagy a Körösök és a holtágak vidékét, természeti értékeket.

Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta:

A mintegy száz négyzetméteres standon a látogatóknak bemutatják a páratlan termálvizeket, a megye gazdag kulturális és gasztronómiai kínálatát, így például a gyulai pálinka- és a csabai kolbászfesztivált is.

Balog Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) általános elnöke részletezte:

A közös kamarai standon 11 magyarországi régió turisztikai vállalkozásai mutatják be helyi látványosságaikat, termékeiket és szolgáltatásaikat.

Az Utazás+ kiállítással egy időben megnyílt “Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője”, a Budapest Boat Show is, amelynek stratégiai partnere hagyományosan a Magyar Vitorlás Szövetség. Ugyanakkor az idei évben a kiállítás szervezői a Magyar Vitorlás Akadémiát és annak Vitorlázz Itthon programját kérték fel a hajós seregszemle díszvendégének.

Az idei év az ötkarikás játékok éve, éppen ezért kiemelt szerepet kapnak az olimpikonok, egykori élversenyzők, valamint olimpiai reménységek.

A kiállítás fókuszában álló aktív- és kalandturizmushoz szorosan kapcsolódik a kerékpározás: a tavaly első ízben bemutatkozó E-bike Test&Show nagy siker volt, így a szervezők idén is megépítik a csaknem 3000 négyzetméteres tesztpályát, ahol a látogatók kipróbálhatják a kiállított elektromos kerékpárokat.

Hagyományosan népszerű eseménye a kiállításnak a lakókocsikat és lakóautókat felvonultató Karaván Szalon, melyen az érdeklődők megtekinthetik, bejárhatják a járműveket. A színpadi programok kavalkádja mellett idén is sok program közül válogathatnak a látogatók: így például újra nyit a Fesztivál Sziget és lesz Blogger Corner is, ahol 9 világjáró osztja meg kalandjait, tapasztalatait és tanácsait az utazásaival kapcsolatban.

Kapcsolódó
Legalább két utazást terveznek idén az üdülni vágyók
Az utazók közel fele csak hazai úti célt választ, míg 44 százalék külföldre is és belföldre egyaránt utazik idén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik