Virágzó vidékünk

Megszűnt egy turistaút a Mátrában

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A fokozottan védett területre - így az erdőrezervátum területére is - amennyiben turistaút nem vezet, engedély hiányában belépni tilos.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság arról értesítette a túrázókat, hogy a sárga + jelzést, amely a Kékes Erdőrezervátumon keresztül vezetett, áthelyezték.

A Kékes Erdőrezervátumot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén lévő egyes védett természeti területek erdőrezervátummá nyilvánításáról szóló 3/2000. (III. 24.) KöM rendelet 9. § (1) bekezdése nyilvánította erdőrezervátummá, a Mátrai Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról szóló 137/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet pedig fokozottan védetté.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 29. § (3) bekezdése szerint az erdőrezervátumok a természetes vagy természetközeli állapotú erdei életközösségek megóvását, a természetes folyamatok szabad érvényesülését, továbbá kutatási célt szolgálnak.

A természetes folyamatok következtében (széldöntések, kidőlt száraz fák) a túraútvonal fenntartása folyamatos karbantartást igényelne (útvonalra dőlt fák kivágása, az útvonal folyamatos járhatósága és biztonságossá tétele). Ezek azonban az erdőrezervátumok létrehozásakor kitűzött célokkal ellentétesek, azokkal nem összeegyeztethetők.

A fenti okok következtében a turistajelzés megszüntetéséről a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei közös egyeztetéssel és együttműködéssel döntöttek.

A túrát az alábbiakban lehet folytatni

Gabi-halála felől:

  • a kék + jelzésen lefelé a Pisztrángos-tóhoz, onnan a piros + jelzésre, majd a sárga “o” jelzésre áttérve juthatnak el a Som-nyeregre, vagy
  • a kék + jelzésen felfelé a Sötét-lápa nyereghez, onnan a kék — jelzésre áttérve juthatnak el Kékestetőre.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Som-nyereg felől:

  • a sárga “o” jelzésen lefelé, onnan áttérve a piros + jelzésre a Pisztrángos-tóhoz, majd a kék + jelzésre áttérve juthatnak el először a Gabi-halálához, majd a jelzésen maradva a Sötét-lápa nyereghez, vagy
  • a sárga — jelzésen tovább haladva juthatnak el Kékestetőre.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Bővebb információ a Bükki Nemzeti Park honlapján elérhető.

Kapcsolódó
Megrongálták egy turistaút jelzéseit a Kiskunságban
Valaki nagyon nem akarja, hogy a Tőserdőben és az Alpári-réten található turistautakat a kirándulók használják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik