Virágzó vidékünk

Megszépült romvárral csábítják a turistákat Vámosatyára

Bancsiné Mile Erzsébet
Bancsiné Mile Erzsébet
A középkori Büdy-vár maradványait szépen helyreállították.

Vámosatyán már látogatható a Büdy-vár – írta a Háromhatár.

A Büdy-vár nem tartozik a nagy hírnévvel rendelkező váraink közé. A megszépült romok Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében található Vámosatya község mellett, a Tisza jobb partján állnak.

A ma látható építmények Büdy Mihály beregi főispán nevéhez kötődnek, a munkácsi vár kapitánya erdőbirtokot vásárolt a környéken. A kővárat valószínűleg az idősebb Büdy Mihály Bereg megye főispánja építtette 1539-48 közötti időben.

Bancsiné Mile Erzsébet

Szász József polgármester álma tavaly decemberben megvalósult, a vámosatyai Büdy-vár bemutatható a nagyközönség számára és bekapcsolja a falut a környék idegenforgalmába.

Még 2005 őszén a romokat elfedő bozótot és elvadult akácost kiirtották, a kitermelt fából pedig esőbeállókat pihenő padokat, asztalokat és WC-t készítettek a kirándulók számára. Ezzel a turisták érdeklődése a várrom felé fordult.

Bancsiné Mile Erzsébet

2016-ban a Megyei Fejlesztési Ügynökség és a megyei önkormányzat által kiírt turisztikai pályázaton hozzájutottak a forrásokhoz. Közel 146 millió forint segítségével 2022-ben végre megvalósulhatott a régészeti feltárás és elkezdődött az állagmegóvás.

A Vámosatyára látogatóknak a várromon kívül három látványtár, az Árpád-kori templom, a 18. századi harangláb, valamint a vár látogatóközpontja biztosít élményeket.

Kapcsolódó
Nem csak rappelésben jeleskedik a siklósi várkapitány
A Villányi-hegység déli lábainál, a Tenkes egy magaslatán áll a vár, mely tavaly jelentősen növelte látogatóinak számát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik