Virágzó vidékünk

Így léphetünk be fokozattan védett természetvédelmi területre

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Mit mond a jogszabály?

Ha kirándulunk, többféle táblával találkozhatunk a terület védettségével kapcsolatban. Ezek határozzák meg, hogy bemehetünk-e.

  • Védett természeti területre (ami lehet nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület vagy természeti emlék) gyalogosan engedély nélkül be lehet lépni.
  • Fokozottan védett természeti területre történő belépés viszont – a jelzett turistautak és tanösvények kivételével – csak a természetvédelmi hatóságnak a nemzeti park igazgatóság szakértői véleményének figyelembevételével kiadott engedélyével lehetséges. A külön jogszabályok alapján erre feljogosított személyek – feladatuk ellátásához szükséges mértékben – engedély nélkül beléphetnek.

Hol kérhetünk engedélyt?

A nemzeti parkok belépési engedélyhez kötött ösvényei, védett természeti területei esetében számos esetben találunk olyan bemutató házat vagy látogatóközpontot a környéken, ahol helyben kérhetünk túravezetést a területre. Fontos, hogy ezen területek csak szakvezető kíséretében látogathatók.

Egyes nemzeti parkok területein találkozhatunk olyan tanösvénnyekkel, melyekre csak belépőkártya vásárlása után léphetünk be, ezzel igazolhatjuk is, hogy jogosultak vagyunk a területen tartózkodni.

A nemzeti parkok területein kívül eső engedélyköteles területekre engedélyt a természetvédelmi hatóság adhat ki, ezt többnyire csak kutatási céllal adják meg magánszemélyeknek és több hetes lehet az átfutási idő.

Magyarországnak 1,37 %-a áll fokozott természetvédelmi oltalom alatt. Fontos ezen területek háborítatlanságának biztosítása, ezért ezeken a területeken kizárólag gyalogosan, a jelzett turistautakon, tanösvényeken szabad közlekedni.

Kapcsolódó
Ez az ország legújabb természetvédelmi területe
A Kisoroszi Szigetcsúcsnál alacsony most a vízállás, ezért meglehetősen nagy méretűre hízott a kavicspad.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik