Virágzó vidékünk

Régi pompájában ragyoghat a révfülöpi rózsakert

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A tervezett rózsaágyások könnyen körbejárhatók, a köztük lévő gyepfelületek is fenntarthatók lesznek. A kiemelt turisztikai értéket a rózsák fajtaválasztása jelenti.

Megújul a révfülöpi rózsakert – írta a Veszprém vármegyei Hírportál. A pályázati támogatást nyert projekt célja az ikonikus zöldfelület megújítása.

A mintegy nyolcezer négyzetméternyi rózsakert révén egy többfunkciós, a mai tájépítészeti megoldásokkal kialakított tér jön majd létre.

A projekt része és műszaki előfeltétele a terület megújulásához nélkülözhetetlen vízrendezési problémák megoldása, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése és a fejlesztéssel érintett terület használatához szükséges közművek bekötése.

A rózsák kertjének új formája felülnézetből koncentrikus körökből álló térszervezést mutat, mely az elegancia mellett használhatóságot és könnyű fenntartást biztosít a területnek.

Létrehoznak egy olvasókertet a közepén pihenőfelülettel, nagy méretű, kényelmes fa fekvőpadokkal, körülötte évelő- és rózsafelületekkel. E területrész sokszínű rekreációs tevékenységekre is lehetőséget nyújthat.

Pixabay

A piknikkert a part menti részen egy összefüggő gyepes felület lesz, néhány kisebb méretű díszfával kiegészítve. Ez a kertrész ideális helyszínévé válhat a kerékpárosoknak rövid idejű pihenésre, szabadtéri sportra, piknikre. A kerékpárosok számára emellett e-bike töltő és kerékpártároló is létesítenek.

A menyegzőkertben egy pavilon árnyékában szabadtéri házasságkötéseket is lehet tartani. A korábbi park keleti oldalának térkövezetét elbontják, helyén egy romantikus sétaligetet – a történetek kertjét – alakítják ki. Ezen a területen révfülöpi történeteket idéznek fel interaktív táblák segítségével.

A területen egy nyugodt, természetközeli pihenőliget is épül. Az évszakok kertjében a helyi természetes környezetet, a vízi flórát és faunát mutatják be az ideérkezőknek.

Kapcsolódó
Ma nyit az ország legszebb rózsakertje
Idén is garantált a bámulatos látvány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik