Virágzó vidékünk

Lébényben tündököl a Hanság legnagyobb hóvirágszőnyege

Egy százhektáros erdőnek szinte a teljes aljnövényzete változik át milliónyi hóvirággá.

Győr mellett, Lébény határában, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található a természetvédelmi oltalom alatt álló lébényi Tölgy-erdő, amely mind természeti, mind kultúrtörténeti értékekben gazdag terület. Két veszélyeztetett élőhely található területén: az alföldi gyertyános-tölgyes (Circaeo-Carpinetum) és a szigetközi tölgy-kőris-szil ligeterdő (Pimpinello majoris-Ulmetum).

A százhektáros erdőben tömegével fordul elő a tavasz hírnöke, a hóvirág, aminek virágzását a 1,5 km hosszú Hóvirág Tanösvényen csodálhatjuk meg. 

Sajnos az utóbbi években olyan komoly volt a kőrispusztulás az erdőben, hogy tömegével dőltek ki a fák, szeles időben tilos volt a tanösvényen sétálni. A kőriseket pusztító gombás betegség már nyolc-tíz éve tizedeli a fákat. A vészről az utóbbi években több tanulmány is készült, amelyek szerint a kőris a szilfához hasonlóan akár teljesen kipusztulhat Magyarországon, sőt egész Európában.

Galéria
lebeny.hu

A kőrisek pusztulása miatt szükséges volt a fakitermelés, és a téli, csapadékos időben fellazult talajon a közel egy méter mély keréknyomok tönkretették a tanösvény útjait, így kérdéses volt, hogy idén meg lehet-e csodálni a virágzást. Szerencsére az önkormányzat és a nemzeti park szakemberei az ösvény sportpálya felöli bejáratától induló szakaszát már rendbe tették, így érdemes felkerekedni egy kis hóvirágtúrára.

Ráadásul a látványt, a virágélményt még fokozza a csillagvirágok szirombomlása is, így a zöld és fehér virágpaplant apró kék csillagok is díszítik.

Ha pedig kisgyermekes család indul a lébényi erdőbe kirándulni, érdemes felkeresni a Lébényi Lackó Sétálójának erdei megállóját, ahol még egy mesét is meghallgathatnak a gyerekek. Ez a sétáló egyébként egy tíz állomásból, úgynevezett szusszanóból álló tanösvény, ami Lébény városában kanyarog és az állomásokon a QR-kódot leolvasva, a ‘Mesét kérek’ gombra kattintva lehet meghallgatni a városhoz és a helyszínhez kötődő történeteket.

A lébényi Tölgy-erdőbe egyébként minden évszakban érdemes ellátogatni, mert az erdő ébredéskor, nyáron és lombhulláskor is gyönyörű, ha pedig leesik a hó, akkor a téli séta sem maradhat el.

De ne feledkezzünk meg a két főszereplőről, a hóvirágról és a csillagvirágról sem:

A hóvirág (Galanthus) az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége, huszonegy faja él a Pireneusoktól Közép- és Dél-Európán át a Kaspi-tóig, illetve a Közel-Keletig. Magyarországon hat fajjal találkozhatunk: a kertekben ültetett pompás (Galanthus elwesii), redőslevelű (Galanthus plicatus) és a Voronov-hóvirággal (Galanthus woronowii), ritkábban a karcsú (Galanthus gracilis) és a levantei hóvirággal (Galanthus fosteri), valamint az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis), amelyet egyszerűen „hóvirágnak” is neveznek, ez a faj nő az erdőben és kapott védettséget 2005-ben.

A csillagvirág (Scilla) növénynemzetség pedig a spárgafélék családjába tartozik, évelő, hagymás növényeket sorolunk ebbe a nemzetségbe és számos alfaja létezik a virágnak, legtöbbjük kora tavasszal nyílik.

Kapcsolódó
Milliónyi tőzike lepte el a csáfordjánosfai erdőt
Hófehér virágszőnyeget terített február a hamarosan beköszöntő kikelet elé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik