Virágzó vidékünk

Káprázatos hóvirágmező nyílik Bakonybélben

Facebook / Szent Mauríciusz Monostor
Facebook / Szent Mauríciusz Monostor
Országszerte tömegével nyílik már a tavasz hírnöke.

A hóvirágszezon valósággal berobbant a napokban Magyarországon. A Sokszínű vidék erről többször is hírt adott, az Alcsúti Arborétumban például már javában tart a Hóvirágünnep.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorból most hasonlóan örömteli hírek érkeztek, a bencések kertjében, az arborétumban tízezerszám nyílik ezekben a napokban a hóvirág. A szerzetesek egy pompás fotót is posztoltak, melyen jól látszik, milyen hófehér szőnyegben gyönyörködhet, aki ellátogat a hétvégén Bakonybélbe.

Facebook / Szent Mauríciusz Monostor

A monostorról többször írtunk, a közelmúltban például egy teremtésvédelmi tanösvényt építettek a varázslatos környezetben. A monostor kertjében szépen megfér egymás mellett a gondosan ápolt gyógynövényes és gyümölcsös, valamint a védett állatok seregének otthont nyújtó arborétum. A történeti kert többszáz éves fái mellé az 1998-as újraalapítást követően új telepítések kerültek.

Az arborétum kialakítása az 1830-as évek elején kezdődött, akkor egy angolkertet létesítettek a területen. A parkba számos növénytő a Pannonhalmi Apátság kertjéből érkezett. Az arborétum elsősorban hazánkban honos fajok, bükk, tölgy és hársak otthona.

A kikeleti hóvirág színével a reményt és a tisztaságot jelképezi, megjelenése a tavasz közeledtét jelzi. 2005 augusztusában let védett faj Magyarországon is. Minden egyes hóvirág természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Kapcsolódó
Csodájára járnak Bakonybél páratlan buszmegállójának
Aligha van még egy ilyen az országban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik