Virágzó vidékünk

Indul a medvehagyma-szezon, erre figyeljünk a szedésénél

Pixabay
Pixabay
Hamarosan ellepik a termőterületeket az illatos zöld növények.

A napokban megjelentek az első medvehagymák, melyek hamarosan ellepik az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket is.

A tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövényt előszeretettel szüretelik az erdőjárók, azonban a gyűjtést a jogszabályok értelmében csak korlátozott mennyiségben és területen lehet végezni.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta személyenként két kilogrammnyi gomba, gyógynövény – így a medvehagyma levele – gyűjthető külön engedély nélkül.

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni a – hegyek középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben előforduló – növény leveleiből, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik