Virágzó vidékünk

Ellepték a zalai erdőket az osztrák csészegombák

Pál Judit
Pál Judit
Az osztrák csészegomba a legkorábban termőtestet fejlesztő gombafajaink egyike, már a tél vége felé felbukkan.

A tavasz beköszöntét többek között az egyre hosszabb nappalok és a madarak csengő éneke jelzi. A Nap sugarai egyre melegebb  érintésükkel fésülik a természet szerteágazó ösvényeit, a szélek kellemes enyheséget hoznak magukkal dél felől. Az erdők vastag avarpaplanja alól előbújnak az első vadvirágok, hogy élénk színeket lopjanak a télen színét vesztett tájba.

Ám nem csak a virágok ébrednek téli álmukból és színesítik az erdők rengetegét, hanem előbújnak a tavasz első gombái is.

Pál Judit

A téli gombák után – ilyen többek között a téli fülőke, a kései laskagomba – megjelennek a kora tavasz első gombái. A gombászok pedig felkerekednek, és a hosszú kényszerpihenő után portyára indulnak az erdőkbe, hogy kosaraikat az erdő adtak kincsekkel töltsék meg.

Minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes fajai. Már szinte a hó alól „kivilágítanak” az osztrák csészegomba élénk narancsvörös termőtestei. Bár ehető, gyakorlatilag nincs íze, de kiválóan lehet díszíteni vele a salátákat, leveseket vagy éppen a pizzákat.

Pál Judit

Pál Judit a gombák és a természet szerelmese, aki nem csak kiválóan ismeri az erdők adta terméseket, hanem csodás finomságokat is tud belőlük varázsolni.

Judit nagy kedvencei a gombák, amiket kiválóan ismer és szebbnél-szebb alkotásokat készít belőlük, mert az ő fogásai valóban alkotások, igazi mesterművek, amik minden érzékszervet magával ragadnak. Csodálatos kinézetűek, ínycsiklandozó illatúak és nagyon finomak.

Judit azt vallja az ételek ne csak finomak, de szépek és mutatósak is legyenek, erre törekszik és látni, hogy szívét és lelkét is bele adja abba, amit elkészít. Főztjében benne van az ő szíve, az erdő lelke és a természet szeretete.

Az osztrák csészegomba számomra olyan, mint egy csészényi szerelem. Igazából élvezeti értéke nincs, de a látványa utánozhatatlan pluszt ad a belőle készített fogásnak

– kezdte történetét a Sokszínű vidék megkeresésére.

Pál Judit

A tél Zala vármegyében is bőséges csapadékot adott, melyet a most termőtestet növesztő gombák is éreznek.

Felénk a sok eső után most rengeteg osztrák csészegomba bújt. Csodás, élnék színe miatt könnyen megtalálható ligetes területeken, főképp akácosba él, korhadt ágakon. Ez a kora tavaszi gomba, tél végén akár még a hóból is előbukkan. De most az időjárás kedvező feltételeket teremtett a számára

– mutatta be Judit a szemet csalogató, élénk színű csészegomba élőhelyét.

Pál Judit

Páratlanul szép színének köszönhetően különleges kinézetű ételeket tudunk a felhasználásával készíteni.

Savanyúságnak, levesbe, pörköltbe, töltve felségesen finom. Díszítésnek pedig csodás látványt ad, többek között a rizottóba, salátába, köretekhez vagy épp a pizzába. Én  gombalevesbe is szoktam tenni belőle. Legutóbb a focaccia díszítésére használtam, de a salátám is csodás belőle, zalai rukkolával és mozarellával

– osztotta meg, milyen módon szokta felhasználni ezt a különleges kinézetű gombát.

Pál Judit

Az osztrák csészegomba a legkorábban termőtestet fejlesztő gombafajaink egyike, már a tél vége felé felbukkan erdeinkben. Könnyű felismerni cinóbervörös színéről és csésze alakjáról. Szaprofita gomba, amely földre hullott, korhadó, nedves faágakon él. Jellemzően akácon, illetve nedvesebb élőhelyeken fűz- és égerfán telepszik meg.

Pál Judit

Januártól áprilisig csoportosan terem a talajon fekvő ágakon, korhadó famaradványokon. Jellegzetes csésze alakjával és feltűnő piros színével kezdő gombászoknak azonnali sikerélményt ad. Van egy másik, hozzá hasonló csészegomba is piros csészegomba, ami jóval ritkábban fordul elő. A két gombafaj közötti pontos elkülönítés mikroszkópos vizsgálattal lehetséges.

Az alábbi galériában Pál Judit fotóit lehet megtekinteni.

Galéria
Kapcsolódó
Elleptek a téli fülőkék egy komáromi kertet
A téli fülőkének nem csak az erdők rengetegében élnek kisebb-nagyobb csoportjai, hanem kertekben is előszeretettel megtelepszenek az arra alkalmas helyeken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik