Virágzó vidékünk

Gazos kőtengerré válhat a Szent György-hegy legendás zarándokhelye

wikimedia commons
wikimedia commons
A valaha szebb napokat látott épületegyüttes szomorú látványt nyújt, s nemcsak a leomlott torony miatt.

Több mint két éve omlott le Ify Lajos atya Emmaus-kápolnájának tornya a Szent György-hegyi remete egykori zarándokhelyén. Azóta a romos épületegyüttes állaga tovább romlott, lassan csak egy kőhalom lesz ezen a helyen, írta a Veol.

Mivel az ingatlan magántulajdonban van, így a hívek és az 1967-ben elhunyt Ify Lajos tisztelői nem tudnak érdemben tenni a hely megmentéséért.

A valaha szebb napokat látott épületegyüttes szomorú látványt nyújt, s nemcsak az összedőlt torony miatt. A többi építmény állapota sem jobb, mint a leomlott tornyú Emmaus-kápolnáé.

wikimedia commons/panoramio

Az egyre elburjánzó gaztengerben alapvetően kőhalmazzá vált mindaz, amit Ify Lajos plébános évek alatt felépített, és bővített egészen haláláig.

facebook/szent györgy-hegy

A rendszerrel szövetkezni nem kívánó egyházfi, az önkéntes száműzetést választó Ify Lajos egykori fonyódi plébános az épületegyüttest saját kezűleg építtette családja Szent György-hegyi birtokán, ahol vendégeket, zarándokokat fogadott és szentmiséket tartott.

A Szent György-hegyi remete az épületeket egyenként húzta fel az évek alatt. A kápolna mellett volt remetelak, vendégház, műhely sőt az állatainak is külön helyet biztosított. Érdekesség, hogy mindegyiket el is nevezte. A kápolna az Emmaus nevet kapta.

facebook/herceg andrásné Ify Lajos egykori birtokának alaprajza

Halála után – a hatóságok kijátszásával – itt temették el az udvaron. Mellette nyugszik két házvezetőnője, Luka Anna és Kozma Jánosné.

Vannak, akik a mai napig ápolják a plébános emlékét, akiről “Egy ember, aki kétszer halt meg” címmel könyv is megjelent. 2023-ban emlékpadot állítottak fel az épületromok közül megmentett és konzervált ajtó felhasználásával.

Az egykori Ify-birtok mellett, a turistaút mentén áll a tavaly átadott emlékpad, ahol a fák hűsében megpihenhet a kiránduló. A pad kialakítása a plébánosi trónokat és a templomi ülőfülkéket, stallumokat idézi, díszes támláját az ajtó adja.

facebook/osvald gábor Az Ify Lajos emlékpad

A konzervált ajtót két új elemmel – egy kültéri információs táblával, nyílásában pedig új, a romos, de még álló tornyú kápolnát ábrázoló ólomüveg ablakkal – látták el.

Kapcsolódó
Remeteként él a Szent György-hegyi ortodox szerzetes
Két keze munkáját dícséri az építészeti remek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik