Virágzó vidékünk

Iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült a kardiotanösvény-program

Az egészség megőrzését, illetve a betegségek szövődményeinek megelőzését, késleltetését célozzák a túraösvények.

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja.

Az Út az egészséghez elnevezésű programban eddig a Szent Ferenc Kórház és a helyi önkormányzat országosan kilenc helyszínen létesített egészségmegőrző és rehabilitációs célú túraösvényeket. Az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, a magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését célozzák a túraösvények.

A legújabb tanösvény az Aktív Magyarország Program részeként valósult meg. További tanösvények kiépítését és működtetését tervezik, hogy mindenki számára elérhető legyen az Út az egészséghez program.

Iszkaszentgyörgyön mostantól két új útvonallal szolgálják a helyi és környékbeli lakosságot. A résztvevőknek változatos terepviszonyok között különböző nehézségi fokú pályákat kínálnak, hogy mindenki találjon erőnlétének megfelelőt. A program kijelölt ellenőrzőpontokon pulzusmérésre “szólít fel”.

Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója a kardiotanösvény átadóján arról beszélt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csoportja Magyarországon vezető halálok, de az EU-ban is kétmillió ember halálát okozza évente.

Itthon hatékonyan látjuk el a szívinfarktust és a stroke-ot, az esemény után egy éven belüli halálozási adataink azonban aggasztóak

– jegyezte meg.

Ezért a gyógyszerek mellett a betegek együttműködését elindító és segítő programokat kell nyújtani.

Ezt a célt szolgálja kardiotanösvény-programunk, amelynek ma már országos hálózattá tétele a cél, amihez mi a szakmai keretrendszert biztosítjuk

– fogalmazott. (MTI)

Kapcsolódó
Iszkaszentgyörgy a legjobban dübörgő magyar falu
A falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért kapott rangos díjat a település.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik