Virágzó vidékünk

Biatorbágyon épült az ország egyik legszebb általános iskolája

Szigetvári József
Szigetvári József
Az organikus megoldásokat alkalmazó épületben 460 diák tanul.

460 diáknak és 50 fős tanári karnak ad otthont a Biatorbágyi Általános Iskola. A nyolcezer négyzetméteres intézményben tizenhat tanterem, három szaktantermet, hét csoportszoba, két nyelvi labor, lelátóval ellátott tornaterem, valamint zene-, rajz-, tankonyha-, technikai műhely- és kerámiatanításra alkalmas terem is van. De van futókör, távolugrópálya és kültéri sportpályák is készültek.

A biatorbágyi kastélypark mögötti telekre épített iskola hossztengelyes épületként jött létre, közepén egy galériás kialakítású aulával.

A földszinten az alsó tagozat osztályait és az étkezőt alakították ki a főzőkonyhával együtt. A tantermi szárny jobb oldali végén kapcsolódik az épülethez az elhúzható függönnyel kétfelé osztható tornaterem az öltözőkkel, tusolókkal, mosdókkal, szertárakkal együtt.

Az első emeleten a felső tagozat osztályai, irodák, könyvtár, zeneterem és szertár, valamint a tornateremhez tartozó lelátó épült ki.

A második emeletre a szaktantermek kerültek, köztük egy drámapedagógiai terem, amely kórus próbák megtartására is elegendő méretű, egyben az iskola díszterme is. Itt kapott helyet egy néptánc terem, amely egyben kisegítő tornateremként is használható.

A fotógaléria megnyitható a képre kattintva

Galéria
Szigetvári József

A látványos külsejű, organikus megoldásokat alkalmazó épületben minden látszó faszerkezet vörösfenyőből készült: az oszlopok, a gerendák, a szaruzat, a szelemenek és az oromdeszka is.

Az egész épület megjelenését egy összetett külső-belső alkotás adja, amelyen művészek is dolgoztak. Erre jó példa az aulában látható szekkó festése, a szintén ott található hármas szobor alkotása, továbbá a második emeleten a szaktantermek oromfalán a vakolathímzések elkészítése.

Kapcsolódó
Év háza 2020: ez a legszebb középület a közönség szerint
Az elismerést ünnepélyes keretek között szeptemberben adják át.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik