Virágzó vidékünk

Albínó őzzel néztek farkasszemet a hegyi csendőrök

Facebook/Jandarmeria Brașov
Facebook/Jandarmeria Brașov
A törcsvári hegyi őrs munkatársai egy völgyben találkoztak a ritkasággal.

Fehér őz jelent meg a romániai Törcsvár környéki erdőben. A ritka jelenségről a csodaszép fotókat a Brassó megyei hegyi csendőrök készítették, és osztották meg a Facebook oldalukon, írta a Maszol.ro.

A törcsvári hegyi őrs munkatársai egy völgyben találkoztak a fehér őzzel. A fehér szőrzet nagyon ritka, valószínűleg albinizmusnak tulajdonítható, ez egy genetikai rendellenesség, amely abban nyilvánul meg, hogy nagyon kevés vagy egyáltalán nem termelődik melanin, a pigment, amely a bőrt, a szemet és a szőrzetet színezi

– olvasható a Facebookon közzétett képek kísérő üzenetében.

A hegyi csendőrök arra kérik a turistákat, hogy óvják a természetet és a környezetet, hogy ilyen ritka látványban gyönyörködhessenek.

Egyes állatfajok külső megjelenésében rendkívül nagy szerepe van az álcázásnak. Rejtőzködő színeik azért alakultak ki az evolúció során, hogy könnyebben bele tudjanak olvadni a környezetükbe, ezzel segítve a faj további fennmaradását.

Az albinizmus előfordulása viszonylag ritka az állatvilágban, hiszen az albínó egyedek hófehér megjelenése jelentősen elüt a környezet természetes színeitől, így a ragadozók könnyű prédájává válik az állat. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy az albínó jelleggel rendelkező állatok ne élhetnének meg hosszabb életkort.

Kapcsolódó
Ismét feltűnt a tokaji fehér herceg
A pirkadat sejtelmes fényéből, mint egy szellem, úgy tűnt ki a hófehér bundába bújt őzbak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik