Virágzó vidékünk

Kivirágzott Zala csodája

André Zoltán
André Zoltán
A mocsári kockásliliom jellegzetes kinézetű, könnyen felismerhető vadvirág, ami a tavaszi természet egyik legszebb ékessége.

Az idei évben korán beköszöntött az igazi tavasz. A kellemesen enyhe levegőnek, a Nap meleg sugarainak a növények sem tudnak ellenállni. Gyümölcsfák, díszfák, vadvirágok dédelgetik virágaikat a kikeletet hirdetve.

Zalában, a Zala folyó árterében egy különleges virág is szirmot bontott. A kecses kinézetű, egyedi mintázatot viselő mocsári kockásliliomok is úgy érezték elérkezett az idő, hogy szépségükkel beragyogják a környezetüket.

André Zoltán

André Zoltán hosszú évek óta fotókon örökíti meg és figyelemmel kíséri a mocsári kockásliliomok zalai állományait, ezen idő alatt pedig egy egészen különleges dologra lett figyelmes.

2009-től rendszeresen fotózom a mocsári kockásliliom állományokat több zalai élőhelyen. 2017-től megváltozott a virágzás ideje, 2-3 héttel korábban történik minden szakasza. Zalában régebben a virágzás középideje március vége, április eleje volt, ez most március 10-e és 20-a közé esik. De függ természetesen az időjárástól, ha száraz-meleg a virágzás időszaka, 10 nap alatt lemegy az idény, ha nedves-hűvös akkor három hét is lehet

– osztotta meg Zoltán az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalatait a Sokszínű vidék megkeresésére.

André Zoltán

E ritka védett növényünk a természetközeli állapotú mocsárréteken, lápréteken és keményfás ligeterdőkben fordul elő. Nevét a lepellevelek sakktáblaszerű mintázatáról kapta.

Jellegzetes kinézetű, könnyen felismerhető vadvirág, ami a tavaszi természet egyik legszebb ékessége.

Február végén már néhány növény bimbós volt, ezek március legelejére szépen ki is nyíltak. Ez még nagyon az eleje volt a virágzásnak

– részletezte az idei esztendő első megfigyelési élményeit.

André Zoltán

Az elmúlt napok enyhesége tovább kedvezett ennek a különleges mintázatot viselő, bókoló vadvirágnak és sorra bontogatják szirmaikat, hogy még szebbé tegyék élőhelyük tavaszi ébredését.

A mocsári kockásliliom magános virága bókoló, széles harang alakú, rózsaszínes vörösbarna színű, sakktáblaszerűen foltos. A leggyakoribb sötét színváltozatok mellett világos rózsaszín és fehér virágú egyedek is előfordulhatnak populációiban.

André Zoltán

Jellegzetes, felálló, bunkószerű toktermései május-júniusban érnek, melyekről szintén könnyen felismerhető. Nyár közepére levelei leszáradnak, szára elszárad és csak száraz toktermései árulkodnak még arról, hogy tavasszal bizony itt kockásliliom virított.

Magjai február-márciusban csíráznak. A magokból kifejlődő növénykék 4-5 évig nem fejlesztenek virágot, majd az 5. évtől rendszeresen virágoznak. Vizsgálatok szerint egy-egy növény az első virágzást követően, akár 25 éven keresztül is virágot nevelhet.

André Zoltán

Élőhelyei a tél folyamán gyakran vízzel borítottak, ami lehetőséget biztosít magvainak a vízzel való terjedésre. Ennek köszönhetően ezeken a területeken alacsonyabb talajhőmérséklet, ami megakadályozza a réti füvek gyors kihajtását. A természet pedig így segíti az alacsony termetű kockásliliom zavartalan virágzását.

2016-ban az „Év vadvirágának” választották. Természetvédelmi oltalom alatt álló növény, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Az alábbi galériában a mocsári kockásliliomok szépségében lehet gyönyörködni.

Galéria
André Zoltán

A cikkben szereplő fotókat André Zoltán készítette.

Kapcsolódó
Csodás látvány a virágba borult vérszilvafa-sor Budapesten
Vérszilvafák milliónyi rózsaszín virága csalja a tekinteteket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik