Virágzó vidékünk

Már sárgállanak a tavaszi héricsek a Mecsekben

Völgyi Zsuzsa
Völgyi Zsuzsa
A tavaszi hérics fő virágzási ideje március közepétől kezdődik és egészen május elejéig eltarthat.

Annak ellenére, hogy februárt írunk a télnek mintha nyoma veszett volna. Az időjárás napok óta a tavaszt idézi, melyben kellemes meleg járja át a természet szerte ágazó ösvényeit. A csupaszon álló fák védelmében is ébredezik az élet, és egyre több vadvirág bújik elő az avar puha paplanja alól. De nem csak az erdők rengetegében érzik a kikelet közeledtét a vadvirágok, hanem a Nap sugaraiban fürdő réteken is.

Völgyi Zsuzsa

Egészen különleges, sőt ritkának mondható, hogy február közepén olyan virág szökkenjen szárba és bontogassa a szirmait, aminek a fő virágzási ideje március közepén kezdődik. A tavaszi hérics egy ilyen virág. A tavasz első hónapjában kezdi el pompáját, hogy a füves pusztákat, a végtelen réteket aranylóan sárga virágtengerré változtassa.

A Kelet-Mecsekben otthonra lelt tavaszi héricsek nem várták meg a kikelet első hónapját, a Nap meleg simítása, a kellemes meleg levegő idejekorán előcsalta őket a száraz fűszálak védelméből. Nincsenek még tömegesen, egyenlőre még csak itt-ott kukucskálnak elő, de hamarosan a gyönyörű rét aranyló szirmú virágok tömegétől lesz népes.

Völgyi Zsuzsa

Völgyi Zsuzsa vasárnap délután a szemerkélő eső ellenére a természetbe vágyott, és mit sem sejtett róla, hogy a borús időben egyik kedvenc virágának a látványával ajándékozza meg őt a természet.

Az elmúlt napokban Baranyában is az igazi tavaszt idézte az időjárás, de a vasárnap esősen és borúsan telt el. Ennek ellenére útnak indultam a Kelet-Mecsekbe, hogy újra a természetben lehessek. Arra azonban nem számítottam, hogy ilyen gyönyörű élménnyel térhetek haza, amit ezen a napon a tavaszi héricseknek köszönhettem

– osztotta meg érzéseit Völgyi Zsuzsa a Sokszínű vidékkel.

Völgyi Zsuzsa

Zsuzsa számára nagyon fontos a természet, ahol a csend öleli őt körbe és megnyugszik. Szeret túrázni és sok időt a szabadban tölteni. Kirándulásai alkalmával mindig nyitott szemmel és füllel halad az útján és észre veszi, megcsodálja mindazt, amit a természet megmutat neki. Ezeket a pillanatokat, szépségeket pedig meg is örökíti, ahogy a korán szirmot bontó tavaszi héricsekről is gyönyörű felvételeket készített.

Ezt a hérics mezőt – mert az lesz, ha mind kinyílik – néhány éve fedeztük fel egyik túratársammal. Ma egyedül sétáltam ki, így is nagyon szeretek kirándulni, miközben felfedezem, megcsodálom magam körül a természet szépségeit

– részletezte a természettel való kapcsolatát.

Völgyi Zsuzsa

A tavaszi hérics fő virágzási ideje március közepétől kezdődik és egészen május elejéig eltarthat. A magányosan fejlődő, nagy- és változó számú, fénylőn aranysárga szirmokból álló virágai már messziről felhívják magukra a figyelmet, a még kopárnak tűnő réteken. Erősen mérgező, így a legelő állatok kerülik.

Hazánkban dombvidéki és hegyvidéki élőhelyeken, napsütötte pusztafüves lejtőkön, száraz sziklagyepekben, lösz- és homoki gyepekben, irtásréteken és legelőkön, karsztbokorerdőkben és ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele.

A tavaszi hérics természetvédelmi oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Az alábbi galériában Völgyi Zsuzsa gyönyörű fotóit lehet megtekinteni, amiket a tavaszi héricsekről készített.

Galéria
Völgyi Zsuzsa
Kapcsolódó
Virágzásba kezdett az ország egyik legritkább növénye
A korai virágzás nem szokatlan, ugyanis az utóbbi három évben januárban már megjelentek az első példányok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik