Virágzó vidékünk

Dübörög a fásítási program Zalában

Az Országfásítási Program keretében eddig 47 ezer hektárnyi erdő telepítését engedélyeztették, amiből 32 ezer hektár telepítése már meg is történt.

Magyarország eddigi legnagyobb településfásítási programjának részeként, az ország egyik legkisebb településén, a mindössze 28 lakosú Zala vármegyei Lendvajakabfán ültetett el ünnepélyes keretek között három platánfát, az Agrárminisztérium államtitkára, írta az MTI.

Magyarország kormánya kiemelte fontosnak tartja a vidéki emberek életkörülményeinek javítását, a települések zöld területeinek gyarapítását

– fogalmazott köszöntőjében Zambó Péter.

Emlékeztetett:

2019-ben indult az Agrárminisztérium támogatásával egy országfásítási program, amelynek része a 2020-ban megkezdett településfásítási program, ennek köszönhetően négy év alatt kétezer településen összesen 56 ezer fát ültetnek el az idei szezon végéig.

Zala vármegyében a most induló tavaszi ültetési szezonban 39 településen 628 fát ültetnek el, ezzel Zalában eddig összesen mintegy háromezer facsemete elültetésére nyílt lehetőség a településfásítási program keretében.

Az Országfásítási Program keretében eddig 47 ezer hektárnyi erdő telepítését engedélyeztették, amiből 32 ezer hektár telepítése már meg is történt

– tette hozzá, majd kiemelte

Azok a gazdálkodók, akik erdőtelepítésre adták a fejüket, az elmúlt több mint 30 évben, összesen 237 ezer hektár új erdőt létesítettek Magyarország területén, ami 1,1 milliárd facsemete elültetését jelentett.

Hozzáfűzte, miszerint Magyarország erdősültsége 11 százalékos volt a trianoni békediktátum után, onnan sikerült a magyar erdészeknek az elmúlt száz év során az ország erdőterületét megduplázni, meghaladni a 2 millió hektárt. Magyarország fával, cserjével borított erdősült területének aránya jelenleg 25,4 százalék, ami nem áll messze a célul kitűzött 27 százaléktól.

Egri Éva, Lendvajakabfa polgármestere elmondta:

Községük lakói értéknek tartják a háborítatlan természeti környezetet. A pályázaton elnyert tíz fából ötöt a falu látványtavának partjára ültették el, illetve a polgármesteri hivatal környékét is zöldítik majd az új platánfák és eperfák.

Kapcsolódó
Idén folytatódik a településfásítási program
A program eddigi három ütemében összesen 46 000 sorfát ültettek el 1486 településen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik