Virágzó vidékünk

Dínós látogatóközpont nyílt a Mecsekben

Komlóverzum Látogatóközpont
Komlóverzum Látogatóközpont
Baranya vármegye különleges földtani, paleontológiai értékei is megismerhetők, valamint mamut és hiéna is megjelenik a tárlaton.

Dinoszauruszkiállítás is helyet kapott a városi könyvtárnak és múzeumnak otthont adó Komlóverzum Látogatóközpontban, az épületet ünnepélyes keretek között adták át 2024. március 20-án – írta az MTI.

Az egykori mecseki bányászváros legnagyobb kulturális létesítményének, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épületének teljes körű felújításával és bővítésével egy közel 2200 négyzetméteres látogatóközpont jött létre. A központnak helyet adó épület tetőterében egy dinoszaurusz kiállítást alakítottak ki.

A Mecsek feketekőszén-bányáiban és azok meddőhányóin találták meg Magyarország első dinoszaurusz leleteit, a jura korban élt dinoszaurusz faj, a Komlosaurus carbonis lábnyomfosszíliáit.

Komlóverzum Látogatóközpont

A kiállítás látogatói látványos installációk révén pillanthatnak be a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe, megcsodálhatják a gigászi mamutot, az ősembereket, a mecseki dinoszauruszokat és az egykori tengeri lényeket, továbbá a mecseki feketekőszén keletkezésével, bányászatával is megismerkedhetnek.

Villányból, a triász időszakból őshüllők, a jura korból Komlosaurus, a kréta korból Zengővárkony-környéki ősmaradványok, Orfű-Tekeresből pedig ősdelfin és fóka, míg a Mecsek térség jégkorszakából mamut és hiéna is megjelenik a kiállítótérben.

A Mecsek hegység geológiájának számos sajátossága is látható, emellett a bányászati munkát és a hétköznapokat, valamint a város fejlődését is bemutatják.

Kapcsolódó
Ma nyitott az ország első állandó dinoszaurusz kiállítása és oktatóparkja
Az egyedülálló szórakoztató és oktató park a budapesti KÖKI Bevásárlóközpont tetején várja az érdeklődőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik