Mozaik

A Temze partján is születnek fókák

A fókák a köztudat szerint sarkvidéki állatok, megélnek a mérsékeltebb éghajlaton is.

Ha azt mondom Temze, mindenkinek London, és a városi környezet jut eszébe, pedig otthont ad vadállatok számára is. Például, a borjúfókák számára, amelyekből a Londoni Zoológiai Társaság felmérése szerint 138 példány is született 2018-ban, olvasható a New Scientist oldalán.

Szinte beleolvad a havas tájba 8 sarkvidéki állat
Az éghajlatváltozással az ő életük is veszélybe kerülhet.

Bár a fókák a köztudat szerint sarkvidéki állatok, megélnek a mérsékeltebb éghajlaton is. Idejük több mint felét szárazföldön töltik, így gyakran láthatók az angol tengerparton, és rendszeresen megfigyelik őket a Temzében, nem számítanak különleges látványnak London külterületén, de a város központjában sem.

A Temze kúpos fókáknak is otthont ad, számuk jelenleg mintegy 3000 egyedre tehető.

Ugyanakkor csak a borjúfókák szaporodnak a torkolatban, mivel a homokkal, sárral borított part dagálykor víz alá kerül. Az újszülött kúpos fókák esetében hetek telnek el, mire vízbe mennek, így a kúpos fóka tehenek olyan partszakaszokat keresnek a borjak neveléséhez, amit nem ér el az árapály. A borjúfókák borjai azonban a születésük után néhány órával már úsznak, így az első dagálykor becsúszhatnak a vízbe.

A Temze torkolatában élő fókapopuláció egy ideje nő, de a tudósok számára nem volt egyértelmű, hogy ennek oka a több borjú születése, vagy a máshonnan bevándorló fókák. Ezért végzett tavaly júniusban a társaság felmérést, három nap alatt könnyű repülőgépről fényképezve a fókaborjakat. A borjak növekvő száma  a tudósoknak azt jelzi, hogy a Temze ökoszisztémája megfelelő. Bár az emberek többsége meg van győződve arról, hogy a folyó halott, mert a víz színe barna, ez nem így van. Virágzó környezet, melyben a fókák mellett két féle cápa, delfinek és csikóhalak is élnek.

Kiemelt kép illusztráció: Pixabay.com

Bálnalest és 7 titkos helyet is kínálnak Tenerifén
Egyre több magyar turista kacsintgat a sziget nyújtotta látnivalók és kikapcsolódás felé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik