Virágzó vidékünk

Nyugdíjba vonult az ország legöregebb rendőrkutyája

Facebook/Zsaru Magazin
Facebook/Zsaru Magazin
Tina megérdemelt pihenését tölti társa, a törzszászlós otthonában, lelkiismeretesen őrzi a házat.

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája, aki több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál. Most 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása, írta Facebook oldalán a Zsaru Magazin.

A kivételes képességekkel bíró állat 2013-ban került kutyavezetőjéhez, Nyerges Balázs törzszászlóshoz, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízottjához, akivel az elmúlt tíz év alatt összeszokott párost alkottak.

Akkor éppen nem volt rendőrkutyám, mert nem sokkal korábban meghalt a sajátom. Szóltak, hogy van egy Dunakeszin, ha gondolom, nézzem meg, de nem biztos, hogy alkalmas lesz majd erre a feladatra. Nem volt kétségem afelől, hogy mindenképpen megpróbálom vele. Szerencsére szinte azonnal egymásra találtunk. Ahogy meglátott, egyből a nyakamba ugrott, én pedig feltettem rá a pórázt

– mesélte a törzszászlós, aki szerint rögtön látszott a kutyán, hogy kivételesen tehetséges, és ő már akkor úgy érezte, hogy nagyon jó párost alkotnak majd ketten.

Az eb rendkívül szorgalmas volt, hatalmas elánnal vetette bele magát mindig a munkába. Sikeres kiképzése után Tina általános rendőrkutya lett járőr- és nyomkövetői feladatokkal.

2015–2016-ban a legeredményesebb rendőreb volt az országban. Szinte bármikor be lehetett vetni, és teljesen megbíztam benne. Tudtam, hogy a rábízott feladatot mindig maximálisan el fogja látni. Úgy összecsiszolódtunk az évek során, hogy már egy rezdülésemből érezte, mit szeretnék, nem volt szükség vezényszavakra. Sokszor védett meg; ameddig a póráz elért, tökéletes biztonságban lehettem. Senkit nem engedett a közelembe. Amikor nyomot követtünk, ügyet sem vetett a körülöttünk lévő kóbor kutyákra, a feladat szent volt számára. Soha nem volt még ennyire irányítható kutyám

– részletezte a törzszászlós a közte és a hűséges társa között kialakult különleges kapcsolatot.

Tina általános rendőrkutya, járőr– és nyomkövetői feladatokat is ellátott. Az elmúlt években több versenyen is dobogós helyezést ért el.

Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2015-ben Dunakeszin megrendezett Nemzetközi Szolgálati Kutyák Versenye, ahonnan az első helyet hoztuk el járőr kategóriában

– osztotta meg Tina legsikeresebb versenyét.

Tina most már megérdemelt pihenését tölti a törzszászlós otthonában, lelkiismeretesen őrzi a házat. De soha nem szűnik meg rendőrkutyának lenni, ugyanis még most is felkapja a fejét, és figyeli, mi lesz a feladat, ha a körzeti megbízott viszi valahova.

Kapcsolódó
13 éves az ország legidősebb aktív rendőrkutyája
A szolgálati kutyák korát tekintve nincs meghatározva felső korhatár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik