Virágzó vidékünk

Kucsmagombával indul a gombaszezon

wikimedia commons
wikimedia commons

Bár az időjárás nem a legkedvezőbb a kalaposoknak, de néhány helyen már előbújtak, hamarosan tehát beindul az idei gombaszezon.

A Noolnak Borgulya Gizella, nagyoroszi gombaszakellenőr és kistermelő mondta el, hogy leginkább kucsmagombát lehet találni például a Cserhátban, de a Börzsönyben is van már néhány. Emellett ilyenkor van a júdásfülgomba, a csészegomba és a pereszkefélék szezonja is. Utóbbinak azonban még nem a legjobb az időjárás.

Sajnos az elmúlt időszakban igen változékony volt az időjárás. Egyik nap meleg, másik nap pedig hideg volt. Ez nem kedvez a gombáknak. Akkor lehet majd nagyobb mennyiséget találni, ha például egy héten keresztül tartósan 20 Celsius fok felett lesz a hőmérséklet. Emellett az eső is fontos, hiszen akkor még több gomba terem majd

– fogalmazott a szakellenőr.

Mint mondta, ilyenkor bújik elő a papsapka is, amely nagyon könnyen összetéveszthető a kucsmagombával. Tavasszal szerencsére még nincs olyan gomba, amely halálosan mérgező lenne, ennek ellenére fontos ügyelni arra, mit szednek le az erdőben. Borgulya Gizella arra is kitért, sajnos a változékony időjárásnak köszönhetően a gombák megfagyhatnak, majd kiolvadhatnak, amelynek következménye az lesz, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak és emésztési problémákat okoznak.

Kifejtette: több szakellenőr is dolgozik szűkebb hazánkban, akik segítenek beazonosítani a kalapos finomságokat. Minden esetben fontos, hogy elvigyék ellenőrzésre az összegyűjtött gombákat megelőzve így egy esetleges rosszullétet.

Kapcsolódó
Gigaméretű kucsmagombát találtak a Bükkben
Ebből a fajtából ritka az ilyen nagy példány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik