Virágzó vidékünk

Elbűvölő a Mecsek varázslatos szurdoka, a természetjárók Mekkája

Sáfrán Hunor
Sáfrán Hunor
Ezen a varázslatos helyen a kedvesen locsogó patakok hangja vegyül a madarak énekével, és üde zöld fátylat terít a természet a titkokkal teli rengetegbe.

A Mecsek patakja kristálytiszta vizével táncol a zöldellő tájban, a derűs szépség ösvényét szövögetve. Arra hív, hogy megálljunk, hallgassuk suttogó csobogását, és nyugalmat találjunk szüntelen útjában. Ez a patak nem csak vízfolyás, hanem a hegy szíve, amely lüktet az élettől és visszhangozza a természeti világ elmesélhetetlen történeteit.

Sáfrán Hunor

Sáfrán Hunor, bajai természetfotós fotóit már bemutattuk portálunkon, akinek egyedi hangulatú felvételein csodálhattuk meg Gemenc vidékét, amikor a víz öölelte körbe a hatalmas rengeteget.

Sáfrán Hunor

Hunor legutóbb a Mecsek varázslatos hangulatú erdőségében szervezett túrán vett részt. Ezen a helyen az idő mintha lassabban haladna, a kedvesen locsogó patakok hangja vegyül a madarak énekével, és üde zöld fátylat terít a természet a titkokkal teli rengetegbe.

Amikor az ,,otthon” szóra gondolok, mindig két hely jut eszembe. Az egyik természetesen a szülővárosom Baja. A másik pedig az a hely, ahol hat éven keresztül táboroztam minden nyáron, az a hely, ahol megérett bennem az, hogy mennyire is rajongok a természetért

– kezdte történetét Hunor a Sokszínű vidék megkeresésére.

Sáfrán Hunor

Tavasz beköszöntével az élet újra magához tér hazánk eme bűvös szegletében. Apró vízesések csobogása tölti be a levegőt, mintha a természet saját zenéjét játszaná, melyre minden teremtmény táncra perdül. A patakok, melyek télen még alvó medvékhez hasonlóan pihentek, most ébredő erővel törnek elő, életet adva a völgynek.

Hazánk déli részén magasodik egy csupa titkokkal övezett varázslatos világ a Mecsek és környéke, amely minden évszakban elvarázsolja az ide érkező túrázókat, fotósokat. A tavasz beköszöntével az erdő felébred téli álmából, a természet megkezdi saját zenéjének megkomponálását: apró vízesések és források csobogása, énekesmadarak szimfóniája száll-száll hegyen-völgyön át. A látvánnyal nem lehet eltelni, a fehéren virágzó medvehagyma, a hunyor, a majomkosbor üde színfoltok az erdő zöld festő vásznán és rendkívül jó fotótéma

– mondta a Mecsek varázslatos világáról, a Meleg-mányi-völgyben tett túráról.

Az alábbi galériában az erdei patakok, a kedvesen locsogó vízesésék páratlan szépségét lehet megtekinteni.

Galéria

A táj színei, a tél halvány árnyalataiból a tavasz vibráló palettájára váltanak. Szirmaikat bontó virágok tarkítják a réteket és az erdei ösvények szegélyeit, mintha csak egy festő ecsetvonásai lennének, aki minden virágba egy darabka szívet csempész. A fák zöldellő levelei pedig, amelyek napról-napra egyre kijjebb bontakoznak, az új életek ígéretét hordozzák, miközben az erdő lassan visszanyeri régi zöld pompáját.

Legutóbbi túrázásom célja is a tavaszi táj megörökítése volt, olyan szemszögből, ahogyan én látom. Mély árnyékok, nagy kontrasztok, fátyolos vízesések és a titok, amely ott lapul minden völgyben. Azért is szeretem az itteni túraútvonalakat, mert mindenki megtalálhatja azt, ami összeköti őt a természettel, ezzel a varázslatos Mecsekkel. Legyen ez akár a vadnyomok beazonosítása, a madarak csiripelésének fülelése, a jóízűen elfogyasztott igazi túrázós sült szalonna vagy az én esetemben a fényképezés

– részletezte, mit jelent számára ez a páratlanul szép vidék.

Sáfrán Hunor

Az ide látogatót nem csak a természet szépsége, hanem annak mélyebb értelme is fogadja. Itt, ahol a vízesések zenélnek, a virágok mosolyognak, és a levelek suttogva mesélnek, mindenki megtalálhatja a saját titkát, azt a különleges érzést, ami összeköti őt a természettel, ezzel a varázslatos Mecsekkel.

Kívánom, hogy minden kedves ide érkező túrázó meglelje a választ a saját kérdéseire, miközben egy kidőlt fa megmaradt tuskóján gyönyörködik az eléje magasodó hegységben. Legyen a Mecsek az a hely, amelyre úgy fog emlékezni: a második otthonom

– mesélte el miért érzi úgy, hogy a Mecsek a mások szeretett otthona, amit a lába elhagy, de a szíve sosem.

Sáfrán Hunor

Az ezernyi titkot rejtő völgyben, a medvehagymák üde zöld szőnyegként fedik be a talajt, amiken a duzzadó bimbókból fehérlő szirmokat csal elő az áprilisi enyheség. Egyre több medvehagyma szökken virágba a völgy árnyas védelmében, mesebeli világgá varázsolva az egyébként is gyönyörű tájat.

Az alábbi galériában a szirmaikat bontogató medvehagymák szépségét csodálhatjuk meg.

Galéria

A szervezet túra utolsó állomása egy szintén különleges hely volt, ami méltó befejezése volt az élményekkel teli napnak.

Sáfrán Hunor

A mai Mánfa település nyugati végétől körülbelül 600 m-re, az országúttól kissé délre, festői völgyben, fáktól részben takartan áll egyik legszebb Árpád-kori eredetű római katolikus falusi templomunk, amelyet Sarlós Boldogasszony tiszteletére szenteltek.

Nyugati homlokzatát egy karcsú, magas torony uralja, amelynek falát három ikerablak töri át. A hajó aszimmetrikus. A déli oldalon nyílik a bélletes kapu, fölötte román stílusú, félköríves záródású ablakok. A szentély négyszögletű. Annyi bizonyos, hogy a templomot 1742-ben állították helyre. 1927-ben restaurálták.

Sáfrán Hunor

A török időkben a falu elpusztult, majd a felszabadulás után a templomtól keletre újjáépült, a templom pedig feledésbe merült. Ekkoriban történt meg, hogy egy pásztor legeltette a marháit a környéken, amikor egy bika elkóborolt. A pásztor keresni kezdte, amikor meghallotta a harangot. Mikor közelebb ért látta, hogy a bika belegabalyodott a harang kötelébe, és így megkongatta azt. Ezután a falusiak megtisztították a templomot és környékét, majd újra birtokba vették azt.

A Mecsek varázsaltos világának nem mindennapi pillanatait Hunor különleges felvételeken őrzi, amiket az alábbi galériában meg lehet tekinteni.

Galéria

Sáfrán Hunor egyedi hangulatú fotóit Facebook oldalán és Instagram oldalán is figyelemmel lehet követni.

Kapcsolódó
Rabul ejtették a fiatal fotóst a természet csodái
Vadfotósként az a célja, hogy az emberek számára közelebb hozza ezt a különleges világot, és természetes közegükben mutassa be a vadak titokzatos életét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik