Virágzó vidékünk

Romhalmazból varázsoltak faluházat a Dráva mentén

MTI/Ruprech Judit
MTI/Ruprech Judit
Átadták a horvát nemzetiségi múzeumként és faluházként működő Drávamenti Hagyományok Házát a baranyai Felsőszentmártonban.

A település Kossuth utcájában álló hagyományok házának kialakítására egy korábban szolgálati lakásként működő, de évtizedek óta üresen álló romos épület felújításával nyílt lehetőség.

A 120 millió forintos, abból 70 millió forint kormányzati támogatással megvalósult beruházásnak köszönhetően az épület faluházként, valamint horvát népviseleteket és olyan régi használati tárgyakat bemutató múzeumként működhet, amelyeket a fiatalok ma már szinte csak képeken, vagy filmeken láthatnak

– mondta el az MTI-nek Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke.

MTI/Ruprech Judit

Az országos önkormányzat tíz évvel ezelőtt, a közösségi házzal és a sportcsarnokkal együtt vásárolta meg a most megújult ingatlant, hogy kulturális és sportközpontot hozzon létre, és önkormányzatokkal, civil szervezetekkel programokat szervezzen a Felsőszentmártonban, valamint a környéken élő horvát nemzetiségű lakosságnak.

Rendezvényeik sikerét mutatja, hogy már több tízezer látogatójuk volt Magyarországról és az anyaországból.

Kapcsolódó
Tájház lett a 100 éves nagymuzsaji portából
Az Ukrajnában dúló véres háború ellenére Kárpátalján tovább folyik a kulturális értékek megmentésének és közkinccsé tételének programja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik