Virágzó vidékünk

Rekordot döntöttek a tavaszi-fésűsbaglyok a Hortobágyon

flickr
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
flickr
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A március végi, extrém meleg tavaszi időjárás következtében ­egyes lepkefajok rajzási időszaka során jellemző észlelési számok rekordja is megdőlt.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén, március közepén vette kezdetét a magyar tavaszi-fésűsbagoly (Dioszeghyana schmidtii) monitoring felmérése és meghatározott élőhelyeken a lepkefaj kvantitatív (mennyiségi) viszonyainak vizsgálatára irányuló kutatás – írta beszámolójában a nemzeti park.

Ez az éjszakai aktivitású lepkefaj domb- és hegyvidéken cseres tölgyesekhez, síkvidéken pedig melegkedvelő tölgyesekhez kötődik. Repülési időszaka átlagos években április elejétől a végéig tart, azonban idén, a rendkívül meleg időjárás hatására megközelítőleg három héttel korábban elkezdődött a faj rajzása.

A korábbi évek adatsorait tekintve, ezen a szokatlan időponton túl, a fénycsapdázással történő mintavételek során tapasztalt egyedszámok is nagy meglepetést okoztak!

Az előző években jellemző késő tavaszi fagyok kifejezetten negatív hatással voltak a fajra, melynek hatására meglehetősen alacsony egyedszámban volt kimutatható, ellentétben az idei évvel.

Az eddigi vizsgálatok alkalmával ugyanis többezres nagyságrendben volt észlehető egyetlen éjszaka folyamán, ami igazi rekordnak számít az utóbbi évekhez képest!

A magyar tavaszi-fésűsbagoly fokozottan védett, szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében, tehát NATURA 2000-es jelölőfajnak minősül. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 100.000 Ft.

Kapcsolódó
Megválasztották a 2024-es év lepkéjét
A három jelölt közül egy látványos éjszakai lepkénk, a közönséges medvelepke nyerte a szavazást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik