Idén a korai kitavaszodás miatt 1-1,5 héttel előrébb van a hazai szamócaszezon – helyenként akár 2 héttel is -, így már húsvét előtt megjelent a magyar szamóca a boltokban, hangzott el a Spirit FM adásában.
Magyarországon, a mi klimatikus adottságaink mellett a szamócák ilyen korán csak és kizárólag üvegházban, vagy fűtött fóliaházban teremnek meg, szabadföldön egyelőre nem
– mondta a rádió Több-Kevesebb című műsorában Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, hozzáfűzve, hogy hogy körülbelül 3-4 hét múlva érkezik meg szabadföldről a szamóca.
Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, ahol hónapokkal hamarabb kezdődik a szezon, ott most dömping és túlkínálat van, akár nyomott áron is eladják a terméket.
Ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez a globalizált kereskedelemnek a jelensége
– fogalmazott a szakértő, aki elmondta, hogy a magyar szamóca május közepén éri el a legalacsonyabb árszintet, ekkor lesz nálunk is dömping, túlkínálat.
Most a termelői ár, amennyiért gazdát cserél a termelő és a közvetítő kereskedő között 3500 forint/kg körül van, a szezon közepére, csúcsidőszakban ez 1000 forint alá is zuhanhat, akár 600-800 forint/kg is lehet.
A fogyasztói ár 5-6000 forint körül van jelenleg, ez a szezon közepére 1000-1500 forint körül várható, de ha jön egy meleghullám, a fogyasztói ár 1000 forint alá is eshet
– mondta Apáti Ferenc.
A szakértő arról is beszélt, hogy azoknak a szamócáknak, amelyek sokat utaztak, a kocsányuk nem “üdezöld”, hanem száradt. A magyar szamócáé sokkal frissebb, de ránézésre sokszor nehéz megkülönböztetni a hazai és a külföldi szamócát egymástól.