Virágzó vidékünk

Kevés a hazai eper, az igény felét importból kell pótolni

Getty Images
Getty Images
A termőterület jókora növekedést mutat - de nem lesz mindig így.

Nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora területen termelnek szamócát Magyarországon, de a statisztikák szerint növekszik a terület nagysága, ahol ezzel a gyümölccsel foglalkoznak. Ebből viszont nem lehet különösebb következtetéseket levonni, ugyanis a szamóca termesztésére 5 éves ciklusok jellemzők, először növekszik a terület, majd csökken – írja az Agrárszektor.

A termőterület nagyságára vonatkozóan azért is szinte lehetetlen pontos nagyságot mondani, mert kevés a nagytermelő és sok a kisebb, akik akár néhány tíz vagy száz négyzetméteren gazdálkodnak.

A területalapú támogatási kérelmekben látható, hogy a 2020-as 550 hektárnyi terület 2021-ben stagnált (547 hektár), viszont 2022-ben jókora növekedést mutatott (635 hektár). A valós szám a kistermelőkkel együtt olyan 850-950 hektár körül lehet. Az 5 éves ciklikusságot figyelembe véve egy-két rosszabb év után várhatóan ismét csökkenni fog majd a terület, jelenleg a ciklus csúcsán vagy éppen utána vagyunk.

A termőterület, illetve a termelés nagyságára hatással vannak a növekvő inputananyagáraknak – műtrágyák, növényvédő szerek, fólia stb. – és a munkaerő drágulása is, mivel a szamócatermelés nagy munkaerőigényű.

Jelenleg a hazai termés csak az igények felére elég, a többit importálni kell.

Kapcsolódó
3 ínycsiklandó recept eperrel – a desszerteken túl
Eper nem csak édességekbe kerülhet, hanem akár "sósságokba" is. Érdemes kipróbálni minél többféleképpen!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik