Virágzó vidékünk

Nemesvitán állítják fel a világ legnagyobb kopjafáját

Április 30-án avatják fel a helyi rendezvényközpont átadásán.

A világ legnagyobb kopjafáját tervezik felállítani a 84-es számú főút mentén, a Nemesvitánál lévő Répa Rozi Csárdánál, ahol ezzel együtt egy új rendezvényközpontot is nyitnak április 30-án, írta a veol.hu.

Nemesvita

Nemesvita a Tapolcai-medence nyugati határán, a Keszthelyi-fennsík keleti szélénél, a Balatontól mintegy 2 kilométerre északra, egy erdőkkel határolt völgyben fekszik.

 

Szomszéd települések: Balatonederics, Lesencefalu, Lesencetomaj, a legközelebbi város Tapolca. A 340 fő lélekszámú falu a 84-es főútról az egyedülálló jegenyesorú úton közelíthető meg.

 

A csárda és a leendő rendezvényközpont a Tapolca-Lesencetomaj kereszteződést elhagyva mintegy 2 kilométerre a főút mellett található.

A jelenlegi – nem hivatalos világcsúcsot – az erdélyi Torja falu tartja, ahol 2011-ben állítottak 15 méter magas kopjafát a település első írásos említésének 704-ik évfordulóján.

Ezt szárnyalja túl az ötletgazda-tulajdonos Kulcsár Zoltán és csapata, a már nagyobb részt megformázott, de még vízszintes helyzetben lévő hatalmas kopjafával.

A Fődi Tibor szobrász által faragott motívumok között természetesen megtalálható az életfa szimbóluma, a magyar címer, a turulmadár, a legtetejére pedig egy kettős kereszt kerül majd, ami szintén elkészült már

– olvasható a portálon.

A kopjafa alapját jelentős mérete és súlya miatt szakszerű tervezést követően a napokban készítik el, így a hónap végére, a rendezvényközpont megnyitójára a helyére kerül a monumentális alkotás.

Az április 30-án nyíló rendezvényközpont alapvető célja a komplexitás biztosítása, az, hogy az ideérkező vendég, látogató minél több élményelemhez hozzájusson, ne legyen hiányérzete egy percig sem

– nyilatkozta Kulcsár Zoltán, aki azt is elmondta, hogy ehhez állandó programok, a hagyományos magyar és más kedvelt ételek széles választéka, sportolási lehetőségek, lovas szolgáltatások is rendelkezésre állnak majd.

Kapcsolódó
Eldőlt a kopjafák sorsa a székelyek szent hegyén
Az elképzelés szerint az elkülönített szakrális térben a kopjafák száma nem nőhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik