Virágzó vidékünk

Magyarország keleti csücskében kanyarog az év kerékpárútja

A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel várja a bringásokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe érkezik az egyik legrangosabb kerékpáros turisztikai díj, 2024-ben a szavazatok alapján a Beregi kör nevű kerékpáros túraútvonal nyerte el az Év Kerékpárútja címet.

A Beregi kör a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be egy kerékpáros élménytúrára fűzve fel – természetesen a Tisza felső folyásának csodás környezetével együtt.

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot, melyet 1743 szavazattal nyert a Beregi kör.

A 11 döntősre összesen több mint 11 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől. A pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen.

Magyarország keleti csücskében vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.

A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel vár. A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel. Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat.

A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű. Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Aki Beregbe látogat egy bringatúrára, biztosan élményekkel megpakolva tér haza. Ez a túra azonban csak a jéghegy csúcsa, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózattal vár vissza.

Képgalériánkban ízelítő láthatunk a Beregi Kör látnivalóiról

Galéria

Az idei Év Kerékpárútja pályázatra több tucat jelölés érkezett a beküldési időszak két hetében az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazott április 19-24. között.

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogatja a turistákat, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta tekerni. A kampánnyal a szervezők új úti célokat szeretnének mutatni a kerékpáros nagyközönségnek, hogy a kevésbé ismert helyszínek is figyelmet kapjanak. Az egészséges életre való felhívás szintén fontos feladata a kampánynak. Mindemellett nem lehetne feledhetetlenül sikeres egy túra, ha rossz úton vagy sűrű forgalomban kéne végigjárni. A Közlekedési Kultúra Napja ezt a célt tűzte ki: a forgalomban mindenki figyeljen a körülötte lévőkre, a KRESZ szabályait betartva közlekedjen, hogy mindenki jó emlékekkel és épen érjen haza.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott április 24. éjfélig.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2023-ban pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.

2024-ben a szavazatok száma így alakult a 11 versenyző pályázat között:

 1. Beregi kör                                         1743
 2. Veszprém—Balatonalmádi            1384
 3. Veszprém—Márkó                           1131
 4. Pusztamagyaród—Szentpéterfölde 1127
 5. Vasszécseny—Rum                           1004
 6. Nyugat-zselici kör                             964
 7. Drávaszabolcs—Szaporca                930
 8. Oroszlány—Környe kör                    882
 9. Mohács—Bédai-holtág                     791
 10. Komló—Magyarszék kör                  726
 11. Diósgyőr—Miskolctapolca               705

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor.

Fotók: Aktív Magyarország

Kapcsolódó
Tüneményes kastélyokat érint a Vértes tematikus kerékpárútja
A tematikus út a Velencei-tó térségét köti össze a Vértessel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik