Virágzó vidékünk

Mutatványnak sem utolsó a kékbegyek násza

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/Őze Péter
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/Őze Péter
A násztevékenységet követően a kékbegyek - rejtett életmódjuk miatt -, alig észrevehetők.

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén rendszeresen találkozhatunk kékbegyekkel. A hímek nászrepülése szemet gyönyörködtető mutatvány, írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A kékbegy az egyik legszebb tollazatú énekesmadár. Március végén, április elején érkezik vissza afrikai telelőhelyéről. A hímek rögtön elfoglalják a fészkelő területüket. Rendszerint egy magasabb ponton énekelnek, akár egy kiemelkedő nádszál csúcsi részén megkapaszkodva. Énekük rendkívül változatos, sok utánzást tartalmaz, mégis egyedi.

Nászrepülésük igen látványos. A hím a tojó közelsége esetén éneklés közben rendszeresen a levegőbe emelkedik, majd széttárt faroktollakkal ereszkedik vissza. Ezt követően a hím a talajon kék melltollait felborzolja, szárnyait leereszti, faroktollait széttárja, így udvarol a tojónak

– részletezte a nemzeti park a kékbegyek nászának különleges pillanatait.

A fészket a tojó vékony növényi szálakból, gyökérdarabokból, egymaga építi. Legtöbbször a talajhoz közel, fűcsomó alá, zsombékra, vagy nádcsomó tövébe rejti. Általában 5-6 tojást rak, melyeken csak a tojó kotlik. A hím eközben a közelben énekel. A fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. Ritkán második költésük is előfordul.

A násztevékenységet követően a kékbegyek – rejtett életmódjuk miatt -, alig észrevehetők.

Megfigyeléseink szerint ragaszkodnak a költőterületeikhez, évről-évre ugyanott találjuk meg az éneklő hímeket. Cserebökényben az egyik vizes élőhely melletti, pihentetett, kiterjedt foltos bürkös területen hat nászrepülő hímet számoltunk. Megfigyeltük, hogy a nászrepülést követően az 50-60 cm magasságú, sűrű növényzetben tűntek el a kékbegy-párok

– emelték ki és hozzátették, hogy reményeik szerint a párok az idén is sikeresen fel tudják nevelni a fiókáikat.

Kapcsolódó
Ne vigyük haza a talált madárfiókákat
A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik