Virágzó vidékünk

Megnégyszerezik a textilgyűjtő konténerek számát az országban

MTI/Lakatos Péter
MTI/Lakatos Péter
A hulladékot szétválogatás után újrahasznosítják vagy újra felhasználják.

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja, közölte a cég az MTI-vel.

Három éven belül 4500 modern textilgyűjtő konténert telepítenek országszerte, így megnégyszereződik az egységek száma

– írták.

Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A hulladékot szétválogatás után újrahasznosítják vagy újra felhasználják.

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan körülbelül 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe. Ennek 87 százalékát elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el, így a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek

– közölték.

Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra vagy újrahasznosításra, és csak 1 százalékát hasznosítják újra ruházati termékként, mert csak most kezdenek megjelenni az ezt lehetővé tevő technológiák.

Magyarországon mintegy 1500 textilgyűjtő konténer található, ez a szám 2027-ig 6000-re nő. Minden 2000 lakosúnál nagyobb településen elérhető lesz ilyen konténer, ha a telepítési feltételek biztosítottak.

A konténerek telepítésére az önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak.

Az első ilyen konténerek már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan Mohácson, Nyergesújfaluban, Tiszafüreden és Sárbogárdon

– hívta fel a figyelmet a MOHU.

Kapcsolódó
Elkezdik a konyhai hulladék gyűjtését Székesfehérváron
Február elejétől indul a biohulladékgyűjtés Székesfehérváron, amihez önkéntes alapon lehet csatlakozni, egyelőre három nagy lakótelepen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik