Kertünk-Portánk

Elkezdik a konyhai hulladék gyűjtését Székesfehérváron

Február elejétől indul a biohulladékgyűjtés Székesfehérváron, amihez önkéntes alapon lehet csatlakozni, egyelőre három nagy lakótelepen.

Az európai uniós előírások értelmében 2035-re a települési hulladékok mintegy 65 százalékát kell újrahasznosítani, ami nem érhető el a biohulladékok hatékony elkülönített gyűjtése nélkül –  írt a Feol arról a sajtótájékoztatóról, amit a hulladékgyűjtéssel megbízott cég tartott.

Steigerwald Tibor, a cég ügyvezetője elsőként arról beszélt, hogy a biohulladékból – pontosabban a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékból – éves szinten fejenként mintegy 35 kilogramm képződik, ami azt jelenti, hogy hetente nagyjából fél-egy kilogramm ilyen jellegű hulladékot termel egy ember, ami jellemzően a kukában landol a vegyes hulladékok között, esetleg lehúzzuk a wc-n. Ez utóbbi környezetszennyező is lehet azon felül, hogy veszélyezteti a közművek működését.

Biohulladékot – amely a vegyes hulladék mintegy 10 százalékát teszi ki – korábban is gyűjtöttünk már külön, hiszen ide tartozik többek között a kerti zöld- és a vegyes hulladék egy része is, de biohulladéknak minősül a háztartási sütőolaj, amit eddig is le lehetett külön adni. Minden, ami szerves és lebomló, biohulladéknak tekinthető. Ha tehát pontosan akarunk fogalmazni: ezentúl a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék külön gyűjtésére is lesz lehetőség.

Ezzel jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága. A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékokat biogáz üzemekben hasznosítják, ahol megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő belőle. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul, magas tápanyagtartalma miatt, kiváló komposzt anyagot képez a mezőgazdaság számára.

Székesfehérváron egyelőre a Tóvárosi, illetve a Szedreskerti lakónegyedben és a Palotavárosban kerülnek ki az új, barna színű 120 literes, zárható és szigeteléssel ellátott kukák, amelyekbe a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékokat lehet kidobni.

Ugyanakkor, megkönnyítendő a lakásokban történő gyűjtést, minden érintett társasházban az ajtók elé letesznek egy jól záródó 5 literes konyhai gyűjtőedényt is, amin minden szükséges és fontos információt el tudnak olvasni, így többek között azt, hogy mit és hogyan dobhatnak a barna kukákba, illetve mi az, amit semmiképp se tegyenek bele! A barna gyűjtőedényeket – amelyeket február elején kezdenek el telepíteni és a már meglévő, rácsos gyűjtőpontokra kerülnek a vegyes hulladékos kukák mellé – május-szeptember között hetente kétszer, október-április között hetente egyszer ürítik. Ezen felül havonta egyszer mosásra is beviszik őket.

Kapcsolódó
Tévhit, hogy összeöntik a szelektívet a kommunális hulladékkal
Heves megyében ingyen kérhető a szelektív hulladékgyűjtő, sokan mégsem élnek a lehetőséggel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik