Virágzó vidékünk

27 méter magas az ország legnagyobb tulipánfája

Vélhetően a legidősebb is egyben.

Több mint kétszáz éves az az ivánci kastélyparkban álló tulipánfa, melyet az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején ültethettek, de a korabeli lakók ültetései nyomán itt számos másfél-két évszázados, hatalmas egzotikus tű- és lomblevelű fa is él, írta a Vaol.

E növényóriás esetében néhai Somkuthy Ferenc és dr. Tóth József 2000-ben 579 cm törzskörméretet, 27 m magasságot és 30,2 m-es koronaátmérőt mért.

A faóriás törzskörméretét dr. Pósfai György 2015-ben hat méteresre mérte, amivel nemcsak a vármegye, de Magyarország legnagyobb tulipánfája címet is kiérdemli

– mondta a portálnak dr. Balogh Lajos botanikus-muzeológus, a Savaria Múzeum munkatársa.

ivánc.hu Az ivánci tulipánfa

Az országos lajstrom soron következő tucatnyi nagy – négy méterest meghaladó törzskörméretű – tulipánfája közül további hat Vas vármegyei, köztük a körmendi Batthyány-kastély parkjának, a szombathelyi Kámoni Arborétumnak és a kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény parkjának büszkeségeivel. A vármegyében méretes tulipánfák találhatók még a gyöngyöshermáni Szegedy–Encs-, a mikosszéplaki Mikosdi-, az oladi Ernuszt-, a bogáti Festetich- és a tömördi kastélyok parkjaiban, valamint a Sárvári Arborétumban is.

Nem azonos a magnóliával

Parkjaink és kastélykertjeink legmagasabb egzóta fái többnyire a tulipánfák (Liriodendron), amelyek nem azonosak a gyakran tévesen így nevezett, látványosan színes virágú liliomfákkal, más nevükön magnóliákkal (Magnolia).

 

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) Észak-Amerikában őshonos, magas termetű, sudaras törzsű, gyors növekedésű fa, lant alakú levelei a gyermekrajzok tulipánjait idézik.

 

A teljes kilombosodás után nyílik, ezért virágait – amelyek közelről szépek lennének – alig lehet a lombkorona magasában észrevenni. Szintén a tulipánra emlékeztető, 6-8 cm széles, harang alakú, zöldessárga virágaiban a szirmok tövét narancsos árnyalat díszíti.

 

Tobozszerű aszmag-terméscsoportja szárnyas termésekre hullik szét. Ősszel szép sárgára színeződő leveleivel mutatós, de ritkán ültetett díszfa.

Kapcsolódó
102 méteres Ázsia legmagasabb fája
Az előző rekorder egy 83,4 méter magas fenyő volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik